Kaj so postprocesorji pri CAD/CAM programih?

Postprocesorji pretvorijo pot orodja, ki ga generiramo v CAD/CAM programu kot je CAMWorks-u ali SOLIDWORKS CAM-u v format, ki ga lahko bere CNC stroj. Izhodni format je G koda, ki je specifična za posamezen stroj in način na katerega ga želite uporabljati.

Za začetek vam priporočamo uporabo postprocesorja, ki ga v večini primerov najdete že vključenega v SOLIDWORKS CAM/CAMWorks. Če ga ne najdete, jih lahko precej več najdete na tej povezavi (https://camworks.com/post-processor-library/) in si jih brezplačno pretočite. Postprocesor si lahko izdelate tudi sami, to bomo podrobneje pregledali v nadaljevanju.

Vklop postprocesorja v SOLIDWORKS CAM ali CAMWorks

Postprocesor vključite s klikom na gumb »Define Machine« in v novem oknu izberete zavihek »Post Processor«.
V tem zavihku lahko preverite, če je post procesor že izbran. To vidite v okvirčku »Active post processor«. Če nimate izbranega nobenega ali pa vam izbrani postprocesor ne ustreza, ga lahko spremenite. To storite tako, da iz seznama vseh že nameščenih postprocesorjev izberete željeni postprocesor in potrdite s klikom na gumb »Select«.

Brezplačni postprocesorji

Če v zgoraj opisani metodi niste našli postprocessorja za vaš CNC stroj, lahko veliko postprocesorjev prenesete tudi brezplačno iz uradne CAMWorks spletne strani: https://camworks.com/post-processor-library/

Ko najdete postprocessor za vaš stroj, ga lahko z gumbom Download prenesete na vaš računalnik.
Stran vas vpraša za nekaj podatkov, ko le te izpolnite prejmete na vaš e-mail povezavo za prenos. Po prenosu je potrebno samo še razširiti preneseno datoteko na pravilno mesto. To najdete v zavihku »Post processors« v vašem CAMWorks-u.

Mesta, kjer razširite preneseno datoteko, se razlikujejo glede na to ali uporabljate SOLIDWORKS CAM ali CAMWorks!
Postprocesor za CAMWorks-a ali SOLIDWORKS CAM-a bo omogočen za izbiro, brez ponovnega zagona.

Izdelava postprocesorja

Kadar pa postprocesorja za vaš stroj ne najdete ali pa bi ga radi prilagodili glede na vaše potrebe, ker program na vašem stroju javlja napake, bi radi operaterju na stroju omogočili lažjo navigacijo po programu ali pa optimizirali pomike stroja, lahko to storite s pomočjo programom »Universal Post Generator (UPG)« za izdelavo zahtevnejših postprocessorjev pa še program »EC Editor«. Medtem ko je UPG veliko lažji za uporabo, pa ima določene omejitve, katere dopolnimo z EC Editor-jem. Oba programa lahko prenesete na strani https://camworks.com/universal-post-generator/
Z izdelavo novega post procesorja pričnemo v zavihku »New source« in izberemo željeno predlogo katero bomo modificirali. V večini primerov pa bomo začeli z modifikacijo ».src« datoteke. To odpremo s klikom na gumb open in poiščemo željeno ».src« datoteko.

Po izbiri željene ».src« datoteke, ki jo bomo urejali se nam odpre novo okno z več možnosti prilagoditev.

Ko opravimo željene spremembe, moramo naš postprocessor tudi pravilno izvoziti iz UPG-programa. To storimo s klikom na »File -> Compile Source«. Če je bil izvoz uspešen, nas program o tem obvesti z oknom »Post Successfull«! Lokacija novega post procesorja je C:\CAMWorksData\UPG-2\ctl\ oz. lahko jo določite po želji.

Če želite podrobnejše modifikacije, morate datoteko, ki smo jo izvozili zgoraj odpreti v NC Editor-ju. Za uporabo tega programa potrebujete malo programerskega znanja, saj je način dodajanja sprememb dosti težji kot v UPG-ju. Ko ste zadovoljni s spremembami .src datoteko shrani in jo morate še enkrat izvoziti preko UPG-ja, na enak način kot smo to storili prej.