6 razlogov zakaj se stranke odločajo za 3DEXPERIENCE

3DEXPERIENCE platforma temelji na oblaku in omogoča sodelovanje na več projektih med različnimi disciplinami v eni skupni centralizirani lokaciji. Platforma ponuja rešitve od proizvodnje do zdravstva, primerne za 21. stoletje. Spodaj je 6 razlogov, zakaj naše stranke podpirajo 3DEXPERIENCE platformo.

1. Delovanje platforme je neodvisno od strojne opreme

SOLIDWORKS je zmogljiva programska oprema. Kljub temu, je potrebno za uporabo te zmogljivosti veliko vložiti v vrhunske računalnike. 3DEXPERIENCE ponuja orodja, ki odstranijo zahtevo po dragi stojni opremi. Ta orodja 100% temeljijo na oblaku, kar pomeni, da vsa obdelava poteka na strežniku. Vse kar potrebujete je brskalnik.

Ker je vse na strežniku, lahko platformo uporabljate na katerikoli napravi s preprosto uporabo vašega ID-ja 3DEXPERIENCE platforme in odpravlja odvisnost od dela v operacijskem sistemu Windows, na katerem trenutno deluje SOLIDWORKS. To pomeni, da lahko vsi uporabniki operacijskih sistemov Windows, Mac, IOS, Android in Linux dostopajo do platforme 3DEXPERIENCE in z razširitvijo tudi do SOLIDWORKS platforme (z uporabo SOLIDWORKS Connect).

2. 3DEXPERIENCE ni le SOLIDWORKS v oblaku

Platforma 3DEXPERIENCE ni alternativni način uporabe SOLIDWORKS-a temveč njegova nadgradnja. Aplikacija, kot je xDesign, gradi na funkcionalnostih, ki so na voljo v SOLIDWORKS-u in pomaga pri prehodu z namizja na platformo, hkrati pa ohranja tisto, kar nam je všeč pri SOLIDWORKS-u in se izboljšuje na drugih področjih. Prav tako so na platformi na voljo tudi funkcije, ki niso na voljo v SOLIDWORKS-u. Nekatere od teh funkcij so poudarjene spodaj:

  • »Command Parking«

»Command Parking« ukaz omogoča uporabniku dodajanje predpogojnih funkcij ali geometrije, medtem ko je druga funkcija aktivna. V SOLIDWORKS-u je treba zahtevo preklicati, če želite dodati predpogojno funkcijo ali geometrijo. To je mogoče v nekaterih funkcijah, kot je npr. funkcija vrtenja (dodaj os vrtenja), zrcalo (dodaj zrcalno ravnino) itd.

Prikaz uporabe Command Parking funkcije.

  • xShape

xShape je aplikacija, ki je del vloge »3D Sculptor« znotraj 3DEXPERIENCE okolja. xShape uporabniku omogoča modeliranje prostih oblik. Uporablja se za dizajne, ki zahtevajo organske oblike z zelo gladkimi prehodi. Poleg tega xShape omogoča veliko hitrejše in bolj prilagodljivo ustvarjanje prostih oblik kot standardno parametrično površinsko modeliranje. Za ustvarjanje podobnih modelov v SOLIDWORKS-u je treba uporabiti modeliranje s površinami, kar je lahko zahtevnejše za uporabnike.

Zaradi interaktivne narave aplikacije je proces oblikovanja bolj intuitiven. Osnovno obliko, kot je kocka, manipuliramo v želeno obliko s »potiskanjem« in »vlečenjem« površine. To pomeni, da je mogoče narediti drastične spremembe brez napak in brez zapletenih tehnik, kot je za doseg enakega rezultata to lahko zapleteno pri modeliranju s površinami.

Na platformi je zelo priročna tudi zamenljivost med x-aplikacijami. Preprosto pritisnite tipko “x” na tipkovnici ali izberite gumb “preklopi aplikacijo” v vrstici z dejanji. To omogoča ustvarjanje organske oblike z uporabo xShape in nadaljevanje z bolj standardizirano naravo v okolju xDesign.

Uporaba xShape aplikacije.

  • »Design guidance«

»Design guidance« je zmogljiva funkcija v okolju xDesign. Na podlagi vnosa informacij o tem, kakšne sile delujejo na kos, kje bo pritrjen itd., lahko funkcija spremeni vašo obstoječo zasnovo kosa ali ustvari popolnoma novo obliko. Pogosto so te oblike zapletene in jih je težko izdelati, toda z vgrajenimi orodji jih lahko enostavno pretvorite v oblike, ki jih je možno izdelati na kateri koli stružnici ali rezkalnem stroju (ali po kateri koli drugi proizvodni metodi), medtem ko imate premišljen dizajn za zmanjšanje teže, cene in povečanje moči.

Prikaz delovanja “Design guidance” funkcije.

  • »Super features«

V SOLIDWORKS-u je ob uporabi funkcije »Extruded boss« namesto uporabe funkcije »Extruded cut« ali »Revolve«, edina možnost, da izbrišete funkcijo in šele nato uporabite funkcijo »Extruded cut« ali »Revolve«. To je pogosto povzročilo pokvarjene reference in funkcije nižje v drevesni strukturi. Na platformi preklapljanje med funkcijama »Extruded boss« ali »Extruded cut« poteka le z enim klikom znotraj iste funkcije. To je zelo priročno, a vendar platforma 3DEXPERIENCE to dvigne na še višjo raven. Ne samo, da je mogoče »Extruded boss« spremeniti v »Extruded cut«, možna je tudi sprememba v funkcijo »Thin feature«, »Surface«, »Revolve« in »Swept«, ne da bi pri tem porušili kakršne koli reference.

Prikaz delovanja “Super features” funkcije.

  • »Design assistance – AI in CAD«

Pogosto imamo v CAD-u veliko manjših opravil, ki vzamejo veliko časa. Orodja, kot so vzorci in pametne izbire, so pomagala olajšati delo, vendar imajo svoje meje. Z xApps imamo na voljo orodje »Design Assistance«, ki temelji na AI strojnem učenju in je veliko več kot le izbirni filter. Pomaga lahko pri oblikovanju funkcij vzorcev, delov itd. Težko je opisati uporabnost omenjenega orodja v besedilu, zato razlago prepuščamo videoposnetku.

Prikaz delovanja “Design assistance” orodja.

3. Boljši upravni nadzor

Vso programsko opremo je treba namestiti in jo, ko pride čas, nadgraditi na novejšo različico. To je dolgotrajen proces, in kot vemo, čas je denar. Poleg tega lahko med postopkom namestitve ali nadgradnje iz različnih razlogov pride do napak in izpadov delovanja SOLIDWORKS-a, kar povzroči dodatne zamude in frustracije. Vsemu temu se lahko izognete s platformo 3DEXPERIENCE. 3DEXPERIENCE ID in zanesljiva internetna povezava sta edina ključa, potrebna za dostop do platforme. Takoj boste lahko dostopali do najnovejše različice, platforma pa bo VEDNO na najnovejši različici. Čeprav se platforma redno nadgrajuje, uporabniku nikoli ni treba začeti postopka nadgradnje.

Dostop do različnih funkcij v programski opremi, kot je SOLIDWORKS, je nadzorovan preko licenc (imenovanih tudi serijske številke). Te licence določajo, do česa imate v programski opremi dostop. Na platformi 3DEXPERIENCE so licence nadomeščene z vlogami. Vsaka vloga vsebuje zbirko aplikacij, ki jih lahko uporablja kdor koli z dodeljeno vlogo. Uporaba vlog ima več prednosti v primerjavi z licencami:

  • Skrbnik lahko preprosto upravlja (dodeli, odstrani itd.), kdo ima katere vloge.
  • Potrebujete samo vloge, ki vsebujejo aplikacije, ki jih uporabljate, kar poveča vrednost tega, za kar plačate.
  • Nekatere vloge imajo prekrivajoče se aplikacije (nekatere aplikacije so del več vlog).
  • V primerjavi z omrežno licenco ni sporočil »ni strežnika«, s katerim mora uporabnik komunicirati. Tehnično je strežnik sama platforma.
  • Do vseh svojih vlog lahko dostopate na kateri koli napravi.
  • Uporabniku ni treba deaktivirati vlog, kot je to potrebno z licencami. To preprečuje administrativne težave, ko uporabnik na primer zapusti organizacijo.

Prikaz sistema aplikacij znotraj posameznih vlog.

4. Sodelovanje in vodenje projektov – narejeno za inženirje

Skupnosti in prostori za sodelovanje so ključni za sporočanje idej in sodelovanje pri projektih. Platforma 3DEXPERIENCE omogoča interdisciplinarno sodelovanje na več načinov. To vključuje oglasne deske, nadzorne plošče (o katerih bomo razpravljali pozneje) ter upravljanje podatkov v oblaku in analizo življenjskega cikla. Namesto sestankov in pojasnjevanja, kam ste postavili datoteko ali katera je najnovejša različica, vam obe orodji omogočata enostavno upravljanje datotek projekta in dokumentiranje vsega, kar je povezano z nalogo, projektom, ekipo ali dogodkom. Oglasne deske omogočajo preprost pregled enega samega toka informacij o projektu brez ponavljanja informacij na sestankih. Upravljanje podatkov v oblaku samodejno upravlja revizije in varnostno kopira vse različice datoteke, hkrati pa omogoča odobritev končnih načrtov. Skrbniki lahko nadzirajo, kdo lahko ustvarja skupnosti in prostore za sodelovanje, ki ustrezajo strukturi in nadzorni shemi katere koli organizacije. Za dodatno pomoč pri sodelovanju je mogoče nastavitve zasebnosti prilagoditi samo za prikaz informacij iz določenih strok v ekipi, tj. načrti, ki so še v postopku, so vidni samo oddelku za inženiring in ne oddelku za prodajo ali trženje.

Platforma ponuja različne načine sodelovanja z vašo ekipo. Poleg oglasnih desk, nadzornih plošč in prostorov za sodelovanje lahko svojo ekipo na platformi tudi pokličete (možnost navadnega kot tudi video klica), na enak način kot pri preostali programski opremi, ki jo vsi poznamo (npr. Microsoft Teams). Poleg tega ustvarjanje uporabniških skupin pospeši sodelovanje in izboljša produktivnost z zmanjšanjem korakov, potrebnih za skupno rabo vsebine ali povabilo novih uporabnikov v aplikacije. Dostop je mogoče dodeliti skupinam uporabnikov; skupine je mogoče dodati v skupnosti in jim dodeliti vloge. Velikost uporabniške skupine ni omejena. Posledično skrbniku ni treba izvajati nobenih posameznih dejanj nad uporabniki, kar prihrani čas.

Sodelovalne naloge omogočajo intuitiven način sledenja in določanja prioritet projektov. S sodelovalnimi nalogami lahko nadzirate stanje naloge, določite predvideno trajanje in jih dodelite posameznikom ali skupinam, odgovornim za njihovo dokončanje. Morda zveni, da je vseh možnih načinov sodelovanja veliko. Na srečo ste lahko s 3DNotification centrom vedno na tekočem z dogajanjem na platformi.

V čem se 3DEXPERIENCE platforma za vodenje projektov razlikuje od vseh drugih orodij za vodenje oglasnih desk/sestankov/projektov? Povezava s PDM/PLM je tisto, kar jo razlikuje. Vaši podatki o načrtovanju in inženiringu, skupaj s podatki o proizvodnji, so eden največjih delov vašega podjetja, zakaj torej ne bi uporabili orodij, ki to integrirajo in povezujejo?

5. Možnosti personalizacije preko nadzornih plošč

Aplikacija 3DDashboard je del vloge »Business collaborative innovator« – glavne vloge, do katere imajo dostop vsi uporabniki. Aplikacija omogoča prilagojeno okolje glede na vaše potrebe. Pogosto ste obremenjeni z vmesnikom, zasnovanim za nekoga drugega. Z nadzornimi ploščami je vaš vmesnik edinstven glede na to, kako delujete vi in ​​vaše podjetje, saj se znebite navlake in se osredotočite na aplikacije in funkcije, ki so za vas pomembne.

Aplikacija 3DDashboard vsebuje zavihke z praznim območjem, kamor lahko spustite druge aplikacije. Odvisno od vaših potreb lahko zavihki vsebujejo eno ali več aplikacij. Ni omejitev, katere aplikacije je mogoče dodati na zavihek in koliko zavihkov je mogoče dodati na nadzorno ploščo. Tukaj je cilj ustvariti nadzorne plošče s skupino aplikacij, ki jih običajno uporabljate skupaj. Dober primer je nadzorna plošča 3D Creator. Nadzorna plošča vsebuje aplikacijo xDesign, ki je priložena vlogi 3D Creator, in zavihke, ki vsebujejo aplikacije, ki se običajno uporabljajo skupaj z aplikacijo xDesign.

Prikaz personaliziranih zavihkov znotraj nadzorne plošče.

6. Sodelovanje z drugo programsko opremo

Platforma 3DEXPERIENCE omogoča sodelovanje z drugo CAD programsko opremo poleg SOLIDWORKS-a. Platforma omogoča sodelovanje za Altium Designer, AutoCAD, CATIA V5, Creo Parametric, DraftSight, Inventor, NX in Solid Edge. Spodaj je pregled vlog za AutoCAD in Creo Parametric. Druge vloge omogočajo podobne sposobnosti.

»Collaborative designer« role za AutoCAD obogati oblikovalsko okolje z vgrajenimi zmogljivostmi za izboljšanje produktivnosti. Znotraj AutoCAD-a lahko uporabniki shranjujejo podatke na platformo, dostopajo do možnosti upravljanja, kot je vzdrževanje zgodovine revizij, upravljanje opravil, dostop do povezanih dokumentov in organiziranje vsebine.

Z uporabo »Collaborative designer« za Creo Parametric lahko uporabniki shranjujejo podatke na platformo, dostopajo do upravljanja dostopa in iščejo komponente. Poleg osnovnega upravljanja dokumentov lahko vzdržujejo tudi zgodovino revizij, upravljajo naloge in spremembe, dostopajo do povezanih dokumentov, organizirajo vsebino in komunicirajo s sodelavci, vse znotraj vmesnika Creo Parametric.

Poleg sodelovanja s programsko opremo CAD, platforma omogoča tudi možnost predogleda pisarniških dokumentov​​​​​ na platformi. Datoteke Word, Excel in PowerPoint si lahko predogledate z aplikacijo »3DPlay«. Poleg predogleda dokumentov je možna tudi:

  • označba pisarniških dokumentov,
  • sprememba opomb (velikost in barva),
  • označba besedila v PDF-jih,
  • delitev označene oznake prek komentarja.

To je le nekaj izstopajočih funkcionalnosti, povezanih s platformo. S skokovitim razvijanjem tehnologije, se podjetja zavedajo, da so njihove delovne prakse zastarele. Platforma 3DEXPERIENCE ponuja rešitev tega problema na način, ki se prilega našemu vsakdanu. Platforma uporablja funkcionalnosti, ki smo jih vajeni (klepetanje v Teams, deljenje datotek na strežnikih). Čudovito jih zavije v aplikacije, ki so vam na voljo glede na vlogo, ki jo opravljate v svojem podjetju. In najboljši del? To je šele začetek!

Za več informacij nas obiščite na 3DEXPERIENCE ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55.