PRINT TOOLS NOT TOYS: Držalo za CNC vpenjalne glave REV2

PRINT TOOLS NOT TOYS (Tiskajte orodja ne igrače) je segment na našem blogu, kjer vam predstavljamo, kako si v IB-CADDY pomagamo s strokovnimi industrijskimi 3D tiskalniki za večjo učinkovitost, varnost ter olajšitev dela.

V današnji objavi vam predstavljamo izboljšano verzijo držalo za CNC vpenjalne glave. 

Zakaj ideja po izboljšavi?

Vemo, da mora biti držalo dovolj močno za prenašanje sil pri ročnem vpenjanju. Oblikovano mora biti na način, da se vpenjalna glava ne sname ter, da je držalo močno pritrjeno na mizo.

Naš stari primež za halterje se je sčasoma obrabil. V IB-CADDY d.o.o. smo se odločili narediti novega, ampak smo razmišljali v smeri “kaj še lahko izboljšamo”. Prišli smo do ideje, da v del kjer je držalo najbolj obremenjeno dodamo aluminijast vložek.

Slika: Prikaz dodanega kosa aluminija.

Naš proces dela:

Od tehnologij, ki jih imamo na voljo za izvedbo smo se odločili za sledeče:

  • Program za modeliranje in programiranje cnc stroja: SOLIDWORKS Premium 2022 (kjer je že samodejno vključen SOLIDWORKS CAM)
  • 3D tiskalnik: Markforged X7, materiali: Onyx in Fiberglass
  • CNC stroj: Doosan DNM5700, material: Aluminijast kos

V SOLIDWORKS-u smo imeli zmodelirano vpenjalo. Sedaj, ko smo v fazi izboljšave smo samo naredili spremembo na kosu –> dodali smo vložek. Vložek smo sprogramirali v SOLIDWORKS CAM 2022 in obdelali na našem CNC rezkalnem stroju Doosan DNM5700.

Slika: Prikaz 3D sestava v SOLIDWORKS-u in prikaz poti orodij za CNC stroj v SOLIDWORKS CAM-u

Printanje kosa na tiskalniku Markforged tiskalnik X7

Tiskalnik je namenjen tiskanju natančnih in močnih kosov z visoko odpornostjo proti obremenitvami. Onyx je material katerega smo uporabili za izdelavo osnove držala ter kot smo že omenili smo kosu na kritičnem mestu dodali aluminijast vložek.

                       Slika: Tiskalnik Markforged X7 in celotni prikaz tiska enega kosa v programu eiger.io. Na sliki vidimo z rumeno označeno Fiberglass ojačitev, podpore in ohišje kosa.

Po tisku je sledilo samo še odstranjevanje podpor in pritrditev držala na mizo.

Slika: Prikaz končnega kosa

Novo verzijo držala redno uporabljamo naprej in še naprej odlično opravlja svojo vlogo.

Za dodatne informacije o Markforged produktih nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.