FARO WebShare na oblaku Sphere

Upravljanje gradbenih projektov in objektov zahteva hitro odločanje – naloga, ki je težavna zaradi lokalnega shranjevanja podatkov in zastarelih platform za upravljanje. To težavo odpravi FARO Webshare.

FARO WebShare je aplikacija znotraj oblaka FARO Sphere, ki omogoča uporabnikom ogled projektov, brez potrebe po nameščanju kakršnekoli programske opreme. FARO WebShare vam ponuja spletne zmožnosti ogleda 3D podatkov na varni, na oblaku temelječi globalni platformi za upravljanje projektov, FARO Sphere. Prek Sphere-a WebShare zagotavlja, da je vsak partner s spletnim dostopom obveščen o natančnih podatkih 3D katere koli velikosti in iz katerega koli vira. Uporabite WebShare za stalno spremljanje podatkov med gradnjo ali za integracijo 3D podatkov kot dela objekta za tekoče operacije in vzdrževanje. WebShare, kot del FARO Sphere, izpolnjuje najvišje zahteve za varnost podatkov, hkrati pa zmanjšuje stroške in zamude pri projektu.

Projekt lahko naložimo na WebShare preko programa FARO Scene, kjer smo skenirane podatke procesirali, registrirali in jih uredili. Na WebShare-u lahko projekt pregledujemo kot tloris ali pa kot postavitev v prostor tako da vidimo zajete slike med skeniranjem. Ogledamo si ga lahko tudi v 3D pogledu, kjer nam je prikazan oblak točk. V vseh pogledih so nam prikazane pozicije skenerja med zajemanjem. S pomočjo teh pozicij se po prostoru tudi premikamo.

Slika 1: Tloris projekta s pozicijami skenerja

Kot vidimo na sliki 1 nam aplikacija omogoča nekaj osnovnih orodij. Na projekt lahko dodajamo opombe, lahko merimo razdalje, površine, naredimo posnetek določenega dela projekta,..

Na sliki 2 je prikazan 3D pogled oblaka točk. Tudi v tem pogledu so nam na voljo nekatera orodja. Na sliki je prikazana izmerjena dolžina ene izmed cevi.

Slika 2: 3D pogled in izmerjena dolžina cevi od kolena do ventila

Izmerjene dolžine lahko poimenujemo za bolj urejen projekt. Izmerjene vrednosti se nahajajo pod zavihkom Project Content. V tem zavihku tudi najdemo celoten seznam vseh skenov in, če so ustvarjeni, Clipping box-ov. Clipping box lahko tudi ustvarimo sami, če se hočemo osredotočiti le na kakšen del oblaka točk. Za urejanje oblaka točk moramo imeti dovoljenje s strani administratorja projekta. Administrator lahko določi pravice ostalim članom do katere mere lahko urejajo projekt, tako se zavaruje da se zajeti podatki ne morejo uničiti enkrat ko jih objavi. Administrator lahko tudi določi ali bo projekt WebShare-u javen ali zaseben. Projekt, ki ga tukaj prikazujemo kot primer je v tem primeru javen, zato ima do njega dostop vsakdo s povezavo. Za ogled ni potreben račun Sphere.

V 3D pogledu se lahko premikate po celotnem oblaku točk z gumbi na miški. Če pa izberete možnost pogleda slik, pa se lahko premikate le po mestih skenerja. So pa slike jasnejše in lahko tako vidite tudi več detajlov. Tudi v tem pogledu lahko izvajate meritve. Primer takšnega pogleda je prikazan na sliki 3.

Slika 3: Pogled slik

Spremembe na oblaku točk lahko tudi prenesete in jih nato naprej urejate v programu Scene. Recimo da ste skenirane podatke urejali v Scene-u. Oblak točk naložite na WebShare, tako da lahko pregledajo ostali sodelavci ali pa naročniki. Ker naročniki nimajo programa Scene, vam na WebShare aplikaciji v oblak točk dodajo opmobe na mestih kjer bi radi stvari spremenili ali prilagodili. Tako oblak točk prenesete nazaj v Scene in projekt uredite po željah naročnikov.

Če želite preizkusiti platformo FARO Sphere in s tem WebShare, si lahko ustvarite brezplačni račun na spletni strani FARO Sphere.

Projekt prikazan v tej objavi pa najdete na naslednji povezavi: WebShare projekt HVAC. Za ogled tega projekta ne potrebujete Sphere računa.

Za več informacij o rešitvah podjetja FARO lahko obiščete našo spletno stran FARO IB-CADDY ali pa nas kontaktirate na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55.