Zagotavljanje kakovosti na področju digitalne proizvodnje

Featured Video Play Icon

3D tisk si vedno predstavljamo kot hiter in ponovljiv postopek. Vendar lahko ta prednost izgubimo v primeru kot moramo tako natisnjene kose izmeriti z namenom dokazovanja točnosti izdelave.

Kako lahko zagotavljate, da natisnjeni kosi ustrezajo zahtevanim pogojem glede dimenzijske in funkcionalnos točnosti? Seveda lahko uporabite tradicionalni pristop z uporabo drage metrološke opreme ali pa ročno premerite izdelek s kljunastim merilom, kar pa je podvrženo človeškim napakam pri merjenju.

Na tem področju pa lahko izkoristimo Markforged tehnologijo Blacksmith.
Blacksmith je avtopilot za digitalno proizvodnjo, saj Blacksmith avtomatizira postopek kontrole 3D tiska in tako naredi ročno merjenje brezpredmetna.

Konfiguriracija Blacksmith in Eiger je enostavna. Preprosto izberemo kos, nastavimo material z vsemi internimi nastavitvami glede ojačitev in količine karbonskih vlaken. Potem pa samo vklopimo Blacksmith.

Blacksmith je sposoben skeniranja z natančnostjo do ±30 mikronov na kosu z velikostjo karakteristične značilke vsaj 3 mm. Ker Blacksmith skenira med samim postopkom 3D tiska, lahko skenira in tako meri tudi karakteristike, katerih sicer ni mogoče izmeriti na končnem kosu. Blackmith nam omogoča, da izmerimo samo izbrane in pomembne karakteristike tudi v visoki ločljivosti, s čimer lahko optimiramo čas 3D tiska in tako minimiziramo čas izdelave. Ko to nastavimo, samo shranimo kos in zaženemo tiskanje. Blacksmith bo potem avtomatično generiral 3D poglede s histogrami deviacij. Na ta način dobimo hitro pregled nad kakovostjo tiska brez kakršnih koli ročnih posegov. Zagotovi lahko merilna poročila kot dokaz, da kos dimenzijsko ustreza, doda pa tudi potrebne procesne informacije. Tako vemo kdo je tiskal ta kos, na katerem 3D tiskalniku, kdaj je bilo to tiskano in katera verzijo softvera je bila uporabljena za tisk.