3DEXPERIENCE pogosta vprašanja

Featured Video Play Icon

Kaj je 3DEXPERIENCE platforma?

3DEXPERIENCE je produkt podjetja Dassault Systemes. Je spletna/oblačna platforma, ki združuje različne produkte podjetja Dassault Systemes, kot so SOLIDWORKS, ENOVIA, SIMULIA, DELMIA, 3DVIA,… Namenjena je izboljšanju sodelovanja med različnimi oddelki ter s tem pospeševanju procesov v podjetju in spodbujanju inovativnega razmišljanja.

 

Kaj vse lahko delam na 3DEXPERIENCE platformi?

Zmožnosti platforme so izredno široke. Kar lahko dela uporabnik, pa je odvisno od vlog, ki jih ima ta uporabnik zakupljene. Vloge si lahko predstavljate kot licence. Na platformi pa imamo več različnih vlog. Obstajajo vloge za dizajn, upravljanje s podatki, komuniciranje, simulacije,… V vlogah so združene različne aplikacije.

 

Kako kupim vlogo za na 3DEXPERIENCE platformo?

Vloge se ne kupuje temveč najema. Najem je možen za enoletno obdobje ali trimesečno obdobje, ter seveda kombinacije le-teh. S tem imate možnost najeti vloge le za čas, ko jih potrebujete (Primer: Če morate narediti napredne simulacije le na nekem projektu, naročite vloge za simulacije le za obdobje trajanja projekta). Sicer pa vam ponudbo za različne 3DEXPERIENCE vloge lahko ponudimo v podjetju IB-CADDY.

 

Kako se prijavim v 3DEXPERIENCE platformo?

V 3DEXPERIENCE platformo se prijavite s 3DEXPERIENCE ID-jem. 3DEXPERIENCE ID naredite, ko ste prvič povabljeni v platformo ali ko prvič uporabite katerokoli storitev na platformi.

 

Ali so licence (vloge) plavajoče oz. mrežne?

Ne, plavajoče oz. mrežne vloge (licence) ne obstajajo. Vloge so vezane na uporabnika oz. na 3DEXPERIENCE ID.

 

Kako se vloge razdeli med uporabnike in kako se jih upravlja?

Administrator lahko deli vloge med uporabnike. Ko uporabnik dobi dostop do vloge, se mu samodejno pošlje e-mail s povezavo do platforme.

Administratorji lahko tudi spremljajo koliko vlog je že porabljenih in koliko je prostih. Administrator ima seveda tudi zmožnost odvzeti kakšno vlogo uporabniku in jo dodeliti drugemu. Če uporabnik zapusti podjetje, se ga lahko odstrani iz platforme podjetja.

 

Ali je potrebno aplikacije na 3DEXPERIENCE platformi namestiti na računalnik?

To je odvisno od same aplikacije. Nekatere aplikacije delujejo na oblaku in jih ni potrebno namestiti na računalnik. Te aplikacije delujejo v brskalniku in so zato dostopne na računalnikih, tablicah in telefonih (na katerikoli napravi z modernim brskalnikom). Druge aplikacije pa je potrebno namestiti na računalnik. Le-te se namesti direktno iz 3DEXPERIENCE platforme.

 

Kdo lahko dostopa do podatkov na shranjenih na platformi?

Stranke imajo vedno nadzor. Definirajo lahko dostop do svoje platforme, skupnosti, 3DDrive-a in kolaborativnih okolij v 3DSpace. Ker so vsi podatki varno shranjeni na 3DEXPERIENCE platformi, lahko uporabniki v trenutku dodajo ali odvzamejo pravice za dostop do podatkov.

 

Kje ima Dassault Systemes strežnike za 3DEXPERIENCE platformo?

Dassault Systemes ima več strežnikov po celem svetu. Informacije o lokacijah instanjih strežnikov so dostopne na: https://www.3ds.com/support/3dexperience-platform-on-cloud-support/

 

Ali so podatki na 3DEXPERIENCE platformi varni?

Varnost je najpomembnejša in je v središču 3DEXPERIENCE platforme. Temelji na industrijskih standardih in najboljših praksah, vključno s standardi ISO 2700x, zlasti na Implementation Guide ISO 27002, serijo NIST 800, metodologijami OWASP in okvirom CobIT. Varnost se upravlja na vseh ravneh, vključno z internetom, oblakom, aplikacijami, virtualnimi sistemi in fizičnimi. Neodvisni testi se izvajajo vsaj enkrat letno in ob vsaki večji spremembi platforme, da se zagotovi varnost podatkov.

Dassault Systemes uporablja Open Web Application Security Project (OWASP) kot izhodišče za zagotavljanje visoke ravni zaščite in vključuje celovit nadzor dostopa in preverjanje pristnosti, dvofaktorsko preverjanje pristnosti (2FA), šifriranje in drugo.

Za več podrobnosti o varnosti v oblaku platforme 3DEXPERIENCE si oglejte naslednje vire: