PrimeTurning – Nov postopek struženja omogoča rezanje v »obratni« smeri

Featured Video Play Icon

Nov postopek struženja v CAMWorks-u omogoča rezanje v »obratni« smeri – t.i. PrimeTurning.

Slika 1: PrimeTurning

Metodologija rezanja v obe smeri na CNC stružnicah omogoča, da je struženje v nekaterih CAM aplikacijah veliko bolj produktivno. Nove vrste vložkov, ki jih poganjajo nove poti orodij CAM, so ključni dejavniki tega razvoja, vendar je bistvenega pomena izvajanje celotnega večplastnega sistema kot sistema.
V novi verziji CAMWorks 2021 PLUS je sedaj na voljo nova metoda struženja t.i. PrimeTurning.

Bi radi preizkusili? Kontaktirajte nas (tel: 01 566 12 55 ali pa nam pišite na info@ib-caddy.si).

Kaj je PrimeTurning?

Brez predhodne razlage lahko pri demonstraciji struženja v živo vidimo, da se orodje v »demo« stružnici pomika v napačno smer, ravno v nasprotju z običajno prakso. Prav tako lahko vidimo, da se posnetek predvaja kot da bi se predvajal od zadaj naprej. To pomeni, da se stružni nož giblje »nazaj«. Prikaz gibanja orodja v teh predstavitvah, kot je prikazano na vrhu tega članka, kaže, da smer rezalnega orodja dejansko sledi rumeni puščici. Ta smer je očitno nasprotna običajnemu ali tradicionalnemu obračanju. Kaj se dogaja tukaj?

Slika 2: Smer struženja

Sandvik Coromant Inc., izumitelj tega postopka, nov koncept struženja imenuje »PrimeTurning«, ki uporablja namensko orodje »CoroTurn Prime«. Trenutno lahko uporabljamo dve vrsti vložkov za PrimeTurning (eden za lahko/fino obdelavo in drugi za težko/grobo obdelavo) zasnovana za rezanje v smeri, ki je nasprotna običajnemu pristopu. Poleg tega, da se ta orodja med rezanjem premikajo proti vpenjalni glavi v osi Z, se lahko ob rezu tudi “premaknejo nazaj” in odmaknejo od vpenjalne glave. Po potrebi lahko ta orodja režejo “navzgor” ali “navzdol”. Vsak vložek lahko obdeluje, dodela ali profilira z rezanjem v katero koli smer, kadar je to prednost.

CAMWorks je eden od prvih CAM sistemov ki omogoča uporabo nove metode struženja »PrimeTurning«.

»PrimeTurning« je oblika hitrega struženja (groba in končna obdelava) z uporabo patentiranega vložka oblike. Profili vložkov PrimeTurn so patentirani in jih ponuja Sandvik. Prenos oblike teh vložkov je na voljo na spletnem portalu Sandvik v obliki datotek *.stp in *.dxf.

Slika 3: Levo: ploščica za fino in desno ploščica za grobo

Slika 4: Ploščica za grobe obdelave

Prednosti uporabe »PrimeTurning«

  • Velika stopnja odstranjevanja materiala v primerjavi z običajnimi vzorci struženja
  • Izboljšana življenjska doba orodja
  • Dvosmerno odstranjevanje materiala. (Zik-zag)

Uporaba »PrimeTurning« v CAMWorks-u

Vrste operacij ki vsebujejo »PrimeTurning«: Turn Rough, Turn Finish, Face Finish. V vsaki od zgoraj naštetih operacij enostavno izberemo metodo struženja »PrimeTurning«.

Slika 5: Aktivacija “PrimeTurning”

Uporaba Sandvik ploščic za struženje

CAMWorks-ova tehnološka baza znanja vsebuje vse vrste ploščic, ki jih lahko uporabimo za struženje z metodo »PrimeTurning«.

Slika 6: Baza ploščic Sandvik

Parametri za obdelavo

CAMWorks omogoča več načino izbire/vnosa parametrov za obdelavo. Za »PrimeTurning« se uporabljajo parametri, ki so drugačni od standardnih. V CAMWorks podjetju so poskrbeli tudi za to. Tabela parametrov je na voljo s klikom na gumb help. Seveda pa so parametri z uporabo tehnološke baze še samodejno pripravljeni.

Slika 7: “PrimeTurning” parameteri

Slika 8: Vstopni in izstopni parametri