FARO Vantage Laser Tracker – Natančne meritve velikih predmetov

Kako natančno izmeriti dimenzijske in geometrijske tolerance na razdalji?
Kako zagotoviti natančno postavitev linij, zasteklitev ter drugih montažnih elementov na večjih razdaljah?

V članku je predstavljena naprava in načini izvajanja meritev na razdalji do 80 m z zagotavljanjem natančnosti meritve do 0,6 mm.Rešitev za natančne meritve na večjih razdaljah je naprava FARO Vantage Laser Tracker.
Gre za merilno napravo, ki s pomočjo laserja natančno meri razdaljo do prenosne sfere z vgrajenim retroreflektorjem, tako imenovane SMR sonde (Spherically Mounted Retroreflector Ball Probe). V osnovi naprava projektira laserski žarek proti SMR sondi, ki se preko v sondo vgrajenega retroreflektorja odbije nazaj v napravo katera izračuna natančno oddaljenost sonde. Sistem za branje vertikalnega in horizontalnega kota pod katerim naprava projektira žarek pa poskrbita za natančen izračun pozicije merjene točke v prostoru.
Poglejte si VIDEO.
Ta lastnost sistema omogoča izvajanje meritev z visoko natančnostjo do razdalje 80 m. Za sledenje SMR sondi na daljših razdaljah in ponovno vzpostavitev morebitnega prekinjenega laserskega žarka skrbi SmartFind and Gestures sistem, ki s pomočjo vgrajenih kamer sledi uporabniku in hitro vzpostavi prekinjeno povezavo. V nadaljevanju bodo predstavljeni trije načini izvajanja meritev s pomočjo FARO Vantage Laser Tracker.
Meritve s pomočjo SMR sonde

Večino meritev, ki jih izvajamo s FARO Vantage Laser Tracker izvajamo s pomočjo SMR sonde. SMR sondo lahko prostoročno držimo na površini, ki jo želimo meriti ali pa jo pritrdimo na namenske podstavke ter adapterje. Z daljinskim upravljanjem sprožimo meritev, ki lahko za enkratno meritev zajame do 1000 točk na sekundo.
Poglejte si VIDEO.

Hitrost sistema in aktivno sledenje SMR sondi omogoča uporabo FARO Vantage Laser Tracker tudi za kalibracijo robotov. Prednost izvajanja meritev s SMR sondo je v hitrosti in enostavnosti. Pri meritvah s SMR sondo moramo upoštevati, da lahko merimo površine, ki so neposredno v vidnem polju FARO Vantage Laser Tracker. Za skrita ali težko dostopna območja zato FARO ponuja s FARO Vantage povezljivo rešitev imenovano 6Probe.

6Probe za več svobode

6Probe je prenosni sistem na katerega lahko pritrdimo standardna tipala in podaljške s katerimi lahko dosežemo težko dostopna območja ter skrite površine. Medtem ko vgrajeni retroreflektor skrbi za natančen izračun razdalje, 11 referenčnih točk skrbi za natančno orientacijo 6Probe sistema.
Poglejte si VIDEO.

6Probe rešitev je namenjena za izvajanje meritev na kompleksnejših kosih. Za ekstremne primere, ko tudi 6Probe ni dovolj ali je celo zahtevano izvajanje izredno natančnih brezkontaktnih meritev (3D skeniranje) na večjih razdaljah, FARO ponuja kombiniran sistem imenovan FARO TrackArm.

 

FARO TrackArm

FARO TrackArm je sistem, ki povezuje FARO Vantage Laser Tracker in koordinatno merilno roko FAROArm.
Poglejte si VIDEO.

Sistem se poveže v manj kot minuti z enostavnim protokolom za lokalizacijo merilne roke preko laserskega žarka naprave FARO Vantage Laser Tracker. Povezava omogoča postavitev merilne roke na različne lokacije v dosegu FARO Vantage Laser Tracker in s tem izvajanje natančnih meritev velikih objektov. Kombinacija obeh naprav tako omogoča izvajanje kompleksnih meritev na razdalji, 3D skeniranje visoke natančnosti velikih objektov ter natančno pozicioniranje naprav v proizvodnih linijah in reševanje mnogih drugih izzivov.