3D tiskanje kovinskih delov za staromodne avtomobile | Markforged

Poleg hitrega prototipiranja in cenovno ugodne izdelave manjše serije izdelkov, je 3D tiskanje kovine in kompozitov tudi odlična rešitev za izdelavo zahtevnih kosov, ki jih na trgu ni več možno pridobiti. V posnetku si oglejte prav taki primer vzvratnega inženiringa kovinskega dela za staromodne avtomobile.

Ker kosa ni več možno pridobiti na trgu in ga proizvajalec ne izdeluje več, je bilo potrebno izdelati repliko.

Za vzvratni inženiring kosa sta se uporabili tehnologiji 3D skeniranja in 3D tiskanja. V primeru, da bi se uporabila tehnologija CNC odrezovanja kovin, bi vzelo bistveno več časa, materialnega stroška ter tudi potrebovali bi operaterja prisotnega pri obdelavi. Temu se s 3D tiskanjem lahko izognemo.

Uničen oz. neuporabni kos se je sprva skeniral in na podlagi zajtega oblaka točk izdelal 3D model z usterznimi merami in podatki. Prve prototipe se je izdelalo z materialom Onyx na kompozitnem Marforged 3D tiskalniku, saj je tako izdelava prvih prototipov zelo ugodna in hitra. Za tem se preveri ujem prototipa in po potrebi ustrezno prilagodi mere.

 

S potrditvijo prototipa iz materiala Onyx se je na to lahko izdelal končna različica na Markforged 3D tiskalniku za tiskanje kovine Metal X in to iz nerjavečega jekla 17-4 pH.  Mehanske lastnosti materiala so praktično identične, kot bi bile pri drugih metodah izdelave.

In tako lahko zelo enostavno in brez strokovne izobrazbe 3D natisnemo zahtevne oblike izdelkov za hitro prototipiranje, končno uporabo in še veliko več.

 

Želite več informacij o Markforged izdelkih?

Za dodatne informacije o Markforged produktih nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.

Markforged produkti na IB-CADDY spletni trgovini