Simulacija širjenja virusa COVID-19 po učilnici

Featured Video Play Icon

Zaradi svetovne zdravstvene krize z virusom COVID-19 je veliko šol po svetu zaprtih, saj so lahko zelo efektiven vektor za širjenje virusa. So pa šole izredno pomembne ustanove, katere bi bilo potrebno odpreti karseda hitro – seveda na varen način. Kako pa bi lahko šole odprli na varen način? Pomagamo si lahko s simulacijami pretoka zraka, da vidimo kako se virus širi. Prav to so naredili na Dassault Systèmes, kjer so na 3DEXPERIENCE platformi simulirali učilnico s CFD orodji v SIMULIA portfelju.

Prvi ukrep, ki so ga preverili je uporaba mask. Rezultati so pokazali, da je uporaba mask zelo učinkovita pri zmanjšanju prenosa kapljic virusa med učenci.

Seveda pa maske niso 100% učinkovite in učenci jih tudi ne nosijo vedno. Zaradi takšnih razlogov so na Dassault Systèmes iskali tudi druge rešitve. Pregledali so kako ventilacija ter zmanjšanje števila učencev in prerazporeditev miz vplivajo na prenos virusa.

Ventilacija je seveda pomembna, saj se v dobro prezračenem prostoru kapljice z virusom hitro prenesejo ven. Naraven prepih je bil boljši od zaprte učilnice, za še boljšo pa se je izkazala učilnica z vsiljenim pretokom zraka.

Kako pa sta zmanjšanje števila učencev in prerazporeditev miz vplivala na varnost v učilnici? Seveda se je varnost povečala, a pri Dassault Systèmes so presenečeno ugotovili, da enakomerna razporeditev učencev z maksimalno medosebno razdaljo ni idealna rešitev. Idealna rešitev je bila samodejno preračunana iz parametrov simulacije ter je postavila učence na specifične točke znotraj učilnice.

S pomočjo simulacije se je pokazalo, da bi lahko optimizirali ventilacijo in razporeditev v učilnicah, da bi bile le-te ob ponovnem odprtju šol bolj varne.