3D tiskanje v času COVID-19: Formlabs

Tehnologija 3D tiskanja nam omogoča hitro prototipiranje, cenovno ugodno izdelavo malo serijskih produktov ter fleksibilnost na delovnem mestu. Uporabnost in prilagodljivost 3D tiskalnikov je še najbolje razvidna v času hitrih sprememb v podjetju, na trgu ali družbi. Novi koronavirus COVID-19 je močno pretresel gospodarstvo, družbo ter zdravstvo. Ravno v teh časih nam dobro pripomorejo 3D tiskalniki vseh vrst.

Že od samega začetka zavedanja, da bo prišlo do pomanjkanja zaščitne opreme ter drugih pripomočkov za upočasnitev širjenja virusa, je mnogo oblikovalcev, inženirjev, podjetij ter drugih stopilo skupaj za razvijanje različnih rešitev.

Slika 1: Formlabs enote v delovnem prostoru.

Podjetje Formlabs, ki se specializira za izdelavo 3D tiskalnikov na osnovi fotopolimerizacije (SLA) je prav tako stopilo v pomoč pri boju proti COVID-19. Znotraj podjetja so določili specifično skupino ljudi, ki raziskuje razne rešitve s pomočjo 3D tiskalnikov. Sodelujejo s številnimi zdravstvenimi ustanovami in uporabniki za pospešitev razvoja ter odobritve natisnjenih pripomočkov za končno uporabo.

Sedaj je že tretja generacija tiskalnikov imenovanih Form 3, Form 3B ter Form 3L, ki temeljijo na t.i. Low Force Stereolithography (LFS). Ta tehnologija fotopolimerizacije z nizko silo uporablja UV laser, ki selektivno utrdi sloje tekoče smole. Z nanašanjem slojev enega na drugega se naš kos po določenem času izdela.

Tehnologija je najbolje znana po izjemno gladkih površinah, izrazitih malih podrobnostih in širokemu spektru materialov različnih lastnosti. Dobesedno lahko simulirate brizgano plastiko. Možno je natisniti kose z visoko temperaturno odpornostjo, toge, fleksibilne ali elastične kose, kose za litje ter mnogo drugih.

Po pregledu več stotih potencialnih aplikacij, ki bi pripomogle v tej krizi, so izbrali le nekaj primerov, ki imajo največji potencial in potrebo za pomoč zdravstvenemu osebju. Ko so bili primeri natisnjeni in potrjeni s strani zdravstva, je Formlabs dobil dovoljenje za tiskanje in dobavo teh pripomočkov in modelov zdravstvenim ustanovam.

 

BRISI


Slika 2: Brisi natisnjeni na Form 3B z biokompatibilnim materialom Surgical Guide Resin.

Eden izmed primerov je tiskanje nosnih brisov v sodelovanju s špansko bolnišnico Virtual Valdecilla. V roku dveh tednov so skupaj prišli do ustrezne oblike brisa, ki se ga je natisnilo na Formlabs Form 3B tiskalniku z biokompatibilnim materialom Surgical Guide Resin. Znotraj ustanove lahko s svojim enim Form 3B tiskalnikom natisnejo 324 kosov v roku le 11-ih ur ali 650 kosov v 24-ih urah. Produkt je FDA potrjen in se zaradi materiala lahko čisti v avtoklavu.

 

ADAPTERJI

Slika 3: Uporaba potapljaške maske v kombinaciji z natisnjenim adapterjem ter filtri.

Poleg tega tiskajo tudi adapterje za potapljaške maske z vojaškimi filtri kot začasna alternativa nujne osebne zaščitne opreme. S pomanjkanjem zaloge so si bolnišnice priskrbele potapljaške maske in filtre ter same natisnile adapterje. Ta alternativa je povsem učinkovita in zanesljiva.

 

ŠČITNIKI ZA OBRAZ – VIZIRJI

Slika 4: Sestavljeni vizirji pripravljeni za uporabo (levo), končani tisk s preko 20 natisnjenimi nosilci za vizirje (desno).

Cenovno ugodnejši in med najbolj uporabnimi pripomočki pa so ščitniki za obraz (vizirji), ki se jih lahko natisne na katerikoli tiskalnik in zelo pripomorejo pri zaščiti obraza pred delci ter neposrednim dotikom.

Formlabs je imel v zadnjih dveh mesecih številno webinarjev na temo tiskanja pripomočkov v obdobju koronavirusa in kako lahko drugi s 3D tiskalniki prispevamo ter pomagamo. Tukaj so se še posebej izkazali Form 3B tiskalniki, namenjeni prav za zdravstvo vendar bolj specifično za zobotehniko ter oralno kirurgijo. S Formlabs ter drugimi tiskalniki so se uporabniki hitro in učinkovito prilagodili in odzvali na spremembe in potrebe, kar je pripomoglo oblažiti drastične spremembe.

 

Formlabs produkti

Slika 5: Form 3L (levo) in Form 3 (desno).

Nova generacija Formlabs tiskalnikov sestavlja tri enote:

  • Form 3 (volumen: 145x145x185 mm)
    Vaša prva izbira za vsestransko uporabo, prototipiranje, izdelavo figuric in funkcionalnih kosov.
  • Form 3B (volumen: 145x145x185 mm)
    Namenjen za zdravstvo, zobotehnike in zobno kirurgijo. Možnost tiskanja z biokompatibilnimi materiali.
  • Form 3L (volumen: 335x200x300 mm)
    Visoko formatni 3D tiskalnik s kar 5-kratnim volumnom Form 3 tiskalnika.

Tiskalniki so zasnovani na način minimalnega in enostavnega vzdrževanja, še enostavnejše uporabe kot prejšnja generacija ter vsebujejo preko 20 senzorjev za nadzor, zaznavanje in obveščanje stanja tiskanja.

Z višino sloja od 25 do 300 mikronov in točko laserja 85 mikronov izbirate med vrhunsko površinsko kvaliteto in izredno hitrim tiskanjem. Skozi postopek priprave za tisk vas vodi zanesljiv in enostaven program PreForm z možnostjo pričetka tiskanja na daljavo. Vsi podatki o tiskanju, zalogi in porabi materiala pa se vam beležijo na vašem Formlabs spletnem računu Dashboard.

Slika 5: Hitro prototipiranje z materialom Draft na Form 3.

Širok spekter materialov z vsaj 20 različicami vam zagotavlja ponudbo materiala idealnega za vaše potrebe. Menjava materiala v tiskalniku je zelo preprosta, prav tako je možno slediti količini materiala v tiskalniku z raznimi senzorji. V primeru, da materiala med tiskom zmanjka le zamenjate kartušo in tisk se lahko nadaljuje.

Formlabs nenehno izboljšuje zmogljivost in sposobnost svojih produktov in vsak mesec lahko pričakujemo nekaj novega. Pridružite se družbi 3D tiskanja in pospešite svoj razvoj, prototipiranje, proizvodnjo ali pričnite z izdelavo nakita, figuric ali drugih pripomočkov.

 

Želite več informacij?

Za dodatne informacije o Formlabs produktih nam pišite na elektronsko pošto info@ib-caddy.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 566 12 55.

Formlabs produkti na IB-CADDY spletni trgovini
home banner

Vir: https://formlabs.com/eu/covid-19-response/medical/