50 najboljših izboljšav v SOLIDWORKS v zadnjem desetletju

 

 

Ali ste vedeli, da so bila v prvi izdaji SOLIDWORKS-a, SolidWorks 95, osnovna orodja za modeliranje že prisotna? SolidWorks 95 je imel popolnoma asociativne kose, sestave in risbe. Imel je celo standardizirane luknje!

SolidWorks 95 je resnično začel revolucijo v oblikovanju. To je bil prvi program na trgu, ki je bil zgrajen s preprostostjo uporabe v mislih. Delal je na operacijskem sistemu Windows, ki je bil enostaven za uporabo, vsem dobro poznan in s sodobnim uporabniškim vmesnikom. SolidWorks 95 je takrat imel lepo grafiko, pri čemer je bila vizualizacija popolnoma osvetljena in z zasenčenim modelom namesto tradicionalnih žičnih okvirjev na črnem ozadju.

Skočimo naprej do leta 2020. SOLIDWORKS je na trgu že 25 let. V 28 izdajah, izdanih v tem obdobju, smo videli skoraj 10.000 izboljšav programske opreme, kar je program spremenilo iz začetnika na CAD tržišču v  orodje za oblikovanje, ki ga je izbralo več milijonov uporabnikov po vsem svetu.

Vsako leto se programski opremi doda stotine izboljšav. Razumljivo je, da bi nekatere lahko ostale neopažene. Toda številne izboljšave iz preteklih let so se izkazale za izredno uporabne. Z vsemi temi odličnimi izboljšavami, ki prihranijo čas, novi uporabniki v teh dneh nikoli ne bodo resnično vedeli, kako težko je bilo prvim uporabnikom CAD programov. V starih časih smo morali miško potiskati navkreber, po snegu, v obe smeri, da smo karkoli naredili. K sreči je delo s SOLIDWORKS 2020 veliko lažje.

Torej, tukaj je najboljših 50 izboljšav iz zadnjega desetletja SOLIDWORKS, ki so nas pripeljale do mesta, kjer smo danes.

 

Tukaj je najprej navedenih 10 mojih najljubših izboljšav v zadnjem desetletju, nato pa bom prešel vseh 50 v kronološkem vrstnem redu.

  1. Command Search
  2. Online Licensing
  3. Mouse Gestures
  4. Quick Filter
  5. 3D Interconnect
  6. Options Search
  7. Selection Midpoints
  8. Profile Center Mate
  9. Intersection Zone in Section Views
  10. Style Spline

2010

Mouse Gestures (#3 desetletja)

Hitro modelirajte tako, da miško povlečete v različne smeri, da izberete ukaze.

 

Assembly Visualization

Komponente sestava razvrstite in obarvajte na podlagi lastnosti kot so na primer masa, grafični trikotniki ali kdo jih je ustvaril.

 

Dimension Palette & Rapid Dimensioning

Intuitiven vmesnik za hitro dodajanje zapletenih dimenzij risbam.

 

2011

Display Manager

Vse na enem mestu za ogled in spreminjanje prikaza vašega modela. Display Manager nadzoruje prikaz, nalepke, osvetlitev, sceno in kamere.

 

2012

Large Design Review

Najhitrejši način odpiranja zelo velikih sestavov v edinstvenem okolju za modeliranje z naborom uporabnih orodij za pregled vašega sestava. Nasvet za profesionalno uporabo: Large Design Review lahko uporabite tudi če želite odpreti sestav brez datotek kosov.

 

Command Search (#1 desetletja)

Hitro zaženite kateri koli ukaz SOLIDWORKS-a iz te iskalne vrstice. Nasvet: Ukaze najdene v iskalni vrstici lahko z drag&drop opcijo dodate med vaše ukaze v zavhkih ukazov.

 

Units Indicator & Quick Switch

Hitri predogled trenutnih enot dokumenta in enostaven preklop med enotami.

 

Magnetic Lines for Balloons

Enostavno uredite in poravnajte balone na risbah tako, da jih pripnete na magnetne črte.

 

Feature Freeze

Zamrznite gradnike, da jih zaklenete in izključite iz procesa osveževanja modela.

 

2013

 

Quick Filter (#4 desetletja)

Hitro filtrirajte kose, sestave ali risbe v oknu Odpri. Nasvet: Najljubši je filter glavnih sestavov, ki vam takoj prikaže glavne sestave v izbranem direktoriju.

 

Options Search (#6 desetletja)

Poiščite sistemske nastavitve ali lastnosti dokumenta preko iskalnega polja.

 

Conic Curves

Skicirajte konične krivulje (eliptične, parabolične ali hiperbolične), definirane z Rho vrednostjo.

 

Assembly Envelopes

Posebna funkcija sestava, ki ponuja koristen način dela s komponentami v sestavu, ki se uporablja za geometrijske reference, vendar jih izključuje iz drugih izračunov, kot je težišče. Nasvet za profesionalce: Envelopes lahko uporabite kot napredno izbirno orodje.

 

Variable Patterns

Napredno orodje za razmnoževanje vzoreca, ki vam omogoča spreminjanje poljubnih dimenzij vzorca in / ali funkcij.

 

SW CAD Admin Dashboard

Spletni vir na skrbniškem portalu MySOLIDWORKS.com, na katerem je navedena vsa strojna oprema vašega podjetja na kateri je nameščen sistem SOLIDWORKS. Tu lahko spremljate fizično strojno opremo in uporabo SOLIDWORKS, informacije o Rx in nastavitve, kot so lastnosti dokumenta.

 

Previous Release Interoperability

Odprite in delajte z datotekami aktualne verzije v predhodni verziji SOLIDWORKS-a z nameščenim servisnim paketon SP5.0.

 

2014

 

Auto Scale Sketch

Vsa geometrija skice se samodejno prilagodi glede na prvo dimenzijo, ki je postavljena v skico. To ohranja vsa relativna razmerja vaše geometrije.

 

Replace Sketch Entities

Zamenjajte geometrijo skice, tako da spremenite skico brez negativnih posledic in napak pri osveževanju geometrije.

 

Lasso Select

Možnost izbire geometrije z risanjem poljubne oblike.

 

History Folder

Mapa v drevesni strukturi, ki ponuja hiter dostop do gradnikov, ki ste jih nedavno ustvarili ali uredili.

 

Style Spline (#10 desetletja)

Alternativno orodje za risanje krivulje z uporabo nadzornih poligonov in kontrolnih točk. Nasvet za profesionalno uporabo: gladkost krivulje lahko prilagodite tako, da spremenite stopnjo krivulje. Imamo podporo za B-Splines stopnje 3, 5 in 7.

 

Exclude / Include from Section View

Izberite, če želite vključiti ali izključiti komponente iz 3D prereza, ki ponuja možnost ustvarjanja pogleda po meri in zapletenih 3D prerezov.

 

Mates on the Context Toolbar

Zmanjšajte »kilometrino« vaše miške z izbiro Mate opcij s hitrim dostopom iz kontekstnega menija v grafičnem območju.

 

2015

  

Selection Sets

Sestavite skupine izbranih entitet, ki jih lahko shranite, tako da lahko hitro ponovno izberete željene entitete.

 

Profile Center Mate (#8 desetletja)

Najhitrejši način za poravnavo komponent. To uporabite za samodejno poravnavo geometrijskih profilov in popolno definiranje komponent v prostoru.

 

Intersection Zones in Section Views (#9 desetletja)

Alternativna metoda za ustvarjanje 3D prerezov s presečišči ravnin, ki ponuja veliko več nadzora in prilagajanja v prereznih pogledih.

 

Open Model in Position

Kos ali podsestav odprite v svojem oknu v trenutnem položaju in usmerjenosti kot ga vidite v glavnem odprtem sestavu.

 

Drawing Sheet Zones

Risbo razdelite na cone, zaradi česar je iskanje po risbi hitrjše in enostavnejše. Nasvet za profesionalce: Conske oznake lahko dodate stvarem, kot so naprimer detaljni pogledi, da jih boste lažje našli.

  

 Spline / Curved Leaders

Na risbah dodajte ukrivljene puščice opombam in balonom z uporabo krivulje namesto ravnih črt.

 

SOLIDWORKS Treehouse

Ločena aplikacija, ki se lahko uporablja za ogled hierarhije sestavljanja v linijskem diagramu, drevesni strukturi. Nasvet za profesionalno uporabo: To je uporabna aplikacija za tiste, ki nimajo SOLIDWORKS-a, vendar si želijo ogledati in razumeti strukturo sestava ali ustvariti “skelet” sestava.

 

2016

 UI Redesigned

Osvežen in moderniziran vmesnik z možnostmi spreminjanja barve uporabniškega vmesnika (tj. temen način).

 

Selection Breadcrumbs

Glede na kontekst miške lahko izberete vse, kar boste morda morali izbrati tik ob kazalcu. To vam v bistvu ponuja način modeliranja brez drevesne strukture.

 

Select Midpoints (#7 desetletja)

Neposredno izberite sredinske točke na entitetah za določanje relacij in dimenzij.

 

Sweep with Auto-Circular Profile

Ustvarite Sweep samo z ustvarjeno potjo. Cilindrične profile je mogoče samodejno dodati znotraj funkcije Sweep.

 

Instant 2D

Dinamično manipulirajte s dimenzijami skice. To vam omogoča, da povlečete skice za hitro urejanje vrednosti, ne da bi vstopili v pogovorno okno Modify Dimension.

 

Component Preview Window

Ločeno okno, ki prikazuje komponento. V oknu za predogled lahko zasukate model, ne da bi to vplivalo na pogled v sestavu. Nasvet: Uporabite okno za predogled komponent, da preprosto izberete enititete za Mate opcije pri sestavljanju sestava.

 

Globally Replace Failed Mate References

Popravite eno padlo Mate relacijo in vse ste popravili. Če referenca mate manjka na več mestih, lahko manjkajočo referenco zamenjate za vse primere hkrati.

 

2017

 

 3D Interconnect (#5 for the Decade)

Neposredno delajte z CAD datotekami iz drugih CAD programov, ne da bi jih uvažali. S 3D Interconnect odpirate in uporabljate datoteke iz drugih programov tako kot bi delali na SOLIDWORKS kosu.

 

Comment Indicators

Grafični prikaz dodanih komentarjev v drevesu strukturi. Nasvet: Uporabite komentarje za dodajanje uporabnih in podrobnih informacij gradnikom ali kosom.

 

Import Mesh

Delajte z mrežnimi modeli, ne da bi potrebovali SOLIDWORKS modul ScanTo3D.

 

Term Licensing

Fleksibilna možnost licenciranja za SOLIDWORKS. Podjetja lahko dodajo orodja, kot so CAD ali simulacija za projekte ali kratkoročne najeme.

 

Shaded Sketch Contours

Zaprte konture se zasenčijo in jih lahko premikate s klikom in vlečenjem v zasenčenem območje.

 

Interchangeable Fillets & Chamfers

Preprosto spremenite obliko iz posnetja v zaokrožitev in obratno.

 

Advanced Hole Feature

Preprosto dodajte zapletene večnivojske luknje z intuitivnim vmesnikom.

 

Misaligned Mates

Ni potrebno, da bi bila vaša geometrija popolna; poravnate lahko koncentrične Mate relacije tudi, če se luknje točno ne prekrivajo.

 

2018

 

 Touch Based Interactions

Preprosto uporabite SOLIDWORKS z računalnikom z zaslonom na dotik. To vključuje menijsko vrstico izključno za naprave z dotikom.

 

Welcome Box & Recent Folders

Priročen način za odpiranje datotek, ogledovanje map in dostop do virov. Nasvet: Za hiter dostop do nedavnih datotek in celo pripenjanje datotek uporabite hiter dostop.

 

Online Licensing (#2 desetletja)

Alternativa aktiviranju samostojnim licencam. S spletnim licenciranjem se lahko prijavite v SOLIDWORKS s svojim ID-jem in geslom, tako da lahko delate kjer koli in kadar koli želite.

 

2019

Sketch Slicing

Ustvarite prerezne 2D skice modela.

 

Markups for Parts & Assemblies

Dodajte opombe na vaših modelih na nivoju kosa in sestava.

 

Torej, uspeli ste priti skozi prvih 50 izboljšav v preteklem desetletju. Ali smo izpustili kakšne izboljšave? V zadnjem desetletju smo videli veliko odličnih dodatkov nabora orodij SOLIDWORKS. Nekateri od njih so popolnoma nova funkcionalnost, vendar je večina le odličnih načinov, da prihranite nekaj klikov miške ali pa delate bolj učinkovito. Si lahko predstavljate delo brez teh odličnih funkcij? Vem, da si jaz tega ne morem. Res je bilo kot modeliranje navkreber navzgor, po snegu. Samo predstavljajte si, kako bo SOLIDWORKS videti v naslednjem desetletju.

Vir: https://www.engineersrule.com/the-top-50-solidworks-enhancements-of-the-past-decade/