Markforged: Tiskanje vpenjala za 5-osno obdelavo – Siemens Gas & Power, Švedska

Siemens Gas & Power je svetovno priznan proizvajalec plinskih turbin za proizvodnjo industrijske električne energije in raznih aplikacij mehanskega pogona. Siemens-ovi sistemi so pogosto narejeni po meri in želji stranke. Eno takšnih področij je vrsta goriva, ki se uporablja za pogon plinske turbine.

Siemens je prav tako pionir na področju 3D tiskanja, saj že nekaj časa izdelujejo kovinske šobe za gorivo. Postopek je hitrejši in enostavnejši kot celotna izdelava šobe na 5-osnem CNC storju. S tem hitro reagirajo na želje in potrebe stranke.

Slika 1: Siemens-ova šoba natisnjena iz kovine.

Zaradi zahtevne geometrije šob so inženirji iskali hitro, enostavno in zanesjivo rešitev za izdelavo priprav, saj je natisnjene kovinske šobe potrebno še dokončno obdelati na 5-osnem rezkarju. Rezkanje kompleksnih vpenjal za različne šobe vzame kar nekaj časa in materiala.

Rešitev so našli v Markforged 3D tiskalniku X7. S tiskanjem kompleksnih kompozitnih prijemal jim prihrani 10% časa v primerjavi s klasično metodo izdelave. Zaradi tankih sten obdelaovanca, se je pojavila skrb možnosti deformacije in vibriranja med obdelavo na 5-0snem rezkarju. Zaradi natisnjenih Onyx prijemal (najlon z mikro delci karbona) v kombinaciji z ojačitvenimi vlakni so obdelovanci močno oprijeti brez znakov vibracij.

Slika 2: Tiskanje priprave na 3D tiskalniku Markforged X7.

Z Markforged tiskalniki se lahko sedaj ekipa hitreje odzove in izpolni zahteve stranke. Zadovoljni s kvaliteto in zanesljivostjo tiskalnika, inženirji že načrtujejo in uporabljajo kompozitne kose za optimizacijo drugih proizvodnih procesov.

MARKFORGED PRODUKTI

Vir: Siemens Gas & Power, Sweden