Markforged X7: Tiskanje nosilnih orodij – Wärtsilä

Featured Video Play Icon

Ključni podatki:

  • Dvigovanje do 960kg
  • Privarčevanje na teži: 75%
  • Privarčevanje v denarju: 100.000€ v 8-ih mesecih



Podjetje Wärtsilä je vodilno na področju pametnih tehnologij in celovitih rešitev za pomorske in energetske trge. Njihova Finska tovarna v Vassa in Italjanska tovarna v Trstu nadzirata proizvod večjih motorjev, ki poganjajo tretjino svetovnih največjih tovornih ladij. Ekipe pogosto potrebujejo izdelati orodja za reševanje težav in optimiziranje učinkovitosti na terenu in v tovarnah, za kar se pogosto obrnejo na zunanje proizvajalce.

Eden izmed teh primerov je orodje za dvigovanje težjih kosov, ki so kritično za izdelavo in vzdrževanje večjih motorjev. Izdelava teh unikatnih kosov iz nerjavečega jekla s CNC obdelavo je cenovno zelo drago in vzelo več tednov od naročila do dobave.

Slika: Orodje iz nerjavečega jekla (levo) in njegova nadomestitev natisnjena na X7 s krabonskimi vlakni (desno).

Inženirji Wärtsilä že od sredi 2018 uporabljajo Markforged tiskalnike za tiskanje kosov s karbonskimi vlakni. Z industrijskim tiskalnikom X7 sedaj tiskajo orodja za dvigovanje kosov, ki prenesejo 960 kilogramsko nosilnost brez deformacij. Kosi so do 75% lažji od kosov iz nerjavečega jekla ter so izdelani le v nekaj dneh, kar omogoča hitro prototipiranje do končne oblike. Poleg tega, so kosi izdelani znotraj podjetja kar izniči potrebo naročila pri drugem proizvajalcu. Markforged rešitev je v osmih mesecih podjetju prihranila 100,000 €.

Wärtsilä bo vse več uveljavilo rešitve 3D tiskanja saj omogoča razvoj novih produktov pospešiti in poceniti na varen način.

Vir: https://markforged.com/case-studies/wartsila/?mfa=IB-CADDY