Markforged Blacksmith – Umetna inteligenca za prilagodljivo proizvodnjo

Konec meseca maja 2019 je podjetje Markforged razglasilo progamsko opremo Blacksmith – prva programska oprema, ki temelji na umetni inteligenci (AI) namenjena učenju stroja za samodejno urejanje programa in parametrov za optimalne rezultate 3D tiskanja.

Programska oprema, za katero Markforged pravi, da je prva svoje vrste, je zasnovana za vzpostavljenje pametnih proizvodnih okoliščin in je prvi primer prilagodljive proizvodnje (Adaptive Manifacturing), ki bo zmanjšala stroške proizvodnje in zvišala produktivnost.

Blacksmith bo na voljo kasneje letošnjega leta. Za več informacije obiščite:
https://markforged.com/blacksmith/

“V zadnjem stoletju se stroji ne zavedajo kaj pravzaprav izdelujejo in z veseljem povzročijo več miljonske stroške s proizvodom izven tolerančnih kosov. To bomo rešili s povezavo proizvodnih storjev ter naprav, ki kose pregledujejo z zmogljivo umetno inteligenco (Artificial Inteligence – AI)”

– Greg Mark, Markforged direktor

Uvodoma bo Blacksmith združljiv z Markforged-ovim Metal X in X7 3D tiskalnikoma. Inteligentna, AI gnana programska oprema pripomore k manjšanju stroškov in časa za razlasitev novega produkta. Na kratko, program analizira 3D model, ga primerja s skeniranimi kosi in samodejno prilagodi celoten postopek za izdelavo kosov znotraj toleranc. Blacksmith ustvari zvezno povratno zanko, se enenhno uči in prilagaja spremembam v procesu v življenski dobi vašega stroja.

 

Slika: Blacksmith okolje

“3D tiskanje je komaj le zečetek. Načrtujemo povezati Blacksmith z vsemi stroji v vaši proizvodnji. Omogočili bomo prvo generacijo strojev, ki vedo kaj delajo in se lahko prilagodijo za proizvod optimalnega kosa.”
– Greg Mark, Markforged direktor

Blacksmith bo še posebej priročen za nove generacije kovinskih 3D tiskalnikov, katerih kosov je potrebno dodatno žariti. Program lahko zmanjša ali celo izniči možnosti deformacije, ki se pojavijo med postopkom žarjenja, zaradi česar bodo postopki kovinskega dodajanja mateirala zaneslivejši.

 

Viri: