Selektivno lasersko sintranje (SLS) – 3D tisk z LISA oz. LISA Pro

Featured Video Play Icon

3D tiskanje za široko uporabo se je začelo s 3D tiskalniki na osnovi FDM tehnologije. 3D tiskalniki, ki delujejo s to tehnologijo, segrevajo termoplastičen material v delno tekoče stanje in ga nalagajo glede na pot določeno z računalnikom. Plastični material se z zvitka odvija v brizgalno glavo, kjer se stopi do poltekočega stanja. Glava je pritrjena na mehanizem in se pomika v X in Y smeri. Stopljen material skozi majhno šobo v tankih plasteh nalaga na pladenj, ki se pomika v Z smeri. Plastika se v trenutku, ko je izbrizgana, strdi in se sprime s prejšnjo plastjo.

Sledila je SLA tehnologija oz. drugim imenom stereolitografija. Ta tehnologija temelji na procesu fotopolimerizacije za selektivno strjevanje oz. utrjevanja fotopolimerov s pomočjo UV laserja.  3D model se gradi po slojih, tekoči fotopolimerni sloj se selektivno utrjuje le na mestih, kjer so stene delovnega predmeta. Končni predmeti imajo gladko površino.

V zadnjem času pa se kot cenovno ugodna tehnologija polavlja tudi selektivno lasersko sintranje oz. s kratico SLS. Tudi pri tej tehnologiji se kos izdeluje plast za plastjo. Osnovni material je prah – običajno na osnovi najlona. Prah se nanaša na površino, nato pa se z laserjem selektivno spoji prah z bazo na mestih, kjer želimo imeti stene prototipa. Laser segreje prah na temperaturo, višjo od kristalizacijske temperature materiala in s tem spoji delce.

Primer takega 3D SLS tiskalnika je Sinterit LISA oz. LISA Pro.
V priloženem video si korak za korakom lahko ogledate, kako uporabljati ta 3D tiskalnik.
Cene teh 3D tiskalnikov si lahko ogledate na IB-CADDY Market-u na https://www.ib-caddy.com/market/3d-tiskalniki/sinterit.html

#sinterit #ibcaddy