SOLIDWORKS CAM PROFESSIONAL 2019 – Obdelava ostanka materiala z »VoluMill«

SOLIDWORKS 2019 izdaja veliko bistvenih izboljšav. Ena iz med mnogih izboljšav je SOLIDWORKS-ov nov modul SOLIDWORKS CAM, ki je na voljo v »Standard« ali »Professional« verziji.
Ker si ne želimo čakanja na nove funkcije v programu, bomo v prvem servisnem paketu že lahko uporabljali funkcijo »Volumill«, ki bo omogočala obdelavo tudi na podlagi ostanka materiala od predhodnih obdelav.
Verjetno vas zanima, kaj je »Volumill« in kaj je »Rest Machining«?

Volumill boste lahko uporabljali v SOLIDWORKS CAM Professional verziji. To tehnologijo obdelave je razvila »Celerative Technologies« in je prva ultra hitra znanstveno zasnovana aplikacija v industriji danes. Volumill ustvari najbolj učinkovite poti orodja s kombinacijo visokih hitrosti vretena in variabilnim pomikom s tem pa omogoča orodju da lahko odrezuje hitreje in globje. Zaradi minimalnih vibracij je življenjska doba orodja veliko daljša.

Drugo vprašanje je kaj je t.i. Rest Machining. Za lažje razumevanje poglejmo spodnjo sliko. Na sliki v drevesni strukturi obdelav na levi strani, lahko vidite, da je 20 milimetrski cilindrični rezkar z ravnim čelom obdelal vse do sredine žepa, v stranki že pa zaradi svoje velikosti ne more. Tradicionalno za takšne obdelave uporabimo manjše orodje, da lahko dosežemo tudi stranski žep, ampak pri tem izgubimo veliko časa.

Z SOLIDWORKS 2019 SP1 verzijo bomo imeli možnost vklopiti funkcijo »Rest Machining«, ki omogoča obdelavo na podlagi predhodno obdelanega pri tem pa bo lahko uporabljena strategija »Volumill«.
Na spodnji sliki je prikazana nova strategija obdelave z vključeno funkcijo »Rest Machining«.
Opazimo lahko da so poti orodja narejene od področja, kjer je orodje premera 20mm zaključilo z obdelavo. Kako izgleda takšna obdelava si lahko ogledate tudi na video posnetku, ki je objavljen na spletni strani poleg ostalih novih funkcij v SOLIDWORKS 2019.

Novosti v SOLIDWORKS CAM 2019 si lahko pogledate tudi na spodnjem video prikazu.