PRINT TOOLS NOT TOYS: Držalo za CNC vpenjalne glave

PRINT TOOLS NOT TOYS (Tiskajte orodja ne igrače) je novi segment na našem blogu, kjer vam bomo predstavili, kako si v IB-CADDY pomagamo s strokovnimi industrijskimi 3D tiskalniki za večjo učinkovitost, varnost ter olajšitev dela.

V današnji objavi vam predstavimo držalo za CNC vpenjalne glave.

S postavitvijo CNC rezkarja in CNC stružnice je prišla potreba po držalu za vpenjanje ordij v vpenjalne glave. Držalo mora biti dovolj močno za prenašanje sil pri ročnem vpenjanju, oblikovano na način, da se vpenjalna glava ne sname ter, da je držalo močno pritrjeno na mizo.

Od tehnologij, ki jih imamo na voljo smo se odločili za sledeče:

  • Program za modeliranje: SOLIDWORKS Premium 2018
  • 3D tiskalnik: Markforged X7
  • Materiali: Onyx in Fiberglass

V SOLIDOWRKS-u smo zmodelirali vpenjalno glavo in na podlagi modela po meri oblikovali držalo v dveh kosih. Tako bo vpenjalna glava močno pritjena brez možnosti snetja med delom.

 

Slika: Celotni prikaz tiska enega kosa v programu eiger.io. Na sliki vidimo z rumeno ozbnačeno Fiberglass ojačitev, podpore in ohišje kosa.

Za izdelavo držala smo izbrali Markforged tiskalnik X7, ki je namenjen tiskanju natančnih in močnih kosov z visoko odpornostjo proti obremenitvami. Onyx je material katerega smo uporabili za izdelavo osnove držala ter s Fiberglass ojačitvijo močno povišali trdnostne lastnosti. Z ojačitvami, ki nam jih omogoča tiskalnik X7 lahko tiskamo kose z mehanskimi lastnosmi enakovredne aluminiju.

Po tisku je sledilo samo še odstranjevanje podpor in pritrditev držala na mizo.

Držalo sedaj redno uporabljamo v našem izobraževalno tehnološkem centru in odlično opravlja svojo vlogo.