Ohranjanje in digitalizacija kulturne dediščine s pomočjo naprednih tehnologij

V Sloveniji in po svetu je nemalo krajev, ki jih krasijo kulturni biseri; arhitektura, umetnost, spomeniki in ne nazadnje naravne znamenitosti. Te kulturne in naravne bisere lahko razumemo kot glas iz preteklosti kateremu lahko danes s hvaležnostjo prisluhnemo.

Tako kot je naš privilegij, da v teh biserih uživamo, je naša dolžnost tudi, da jih ohranimo za naše zanamce. K sreči živimo v času, ko je ohranjanje s pomočjo sodobne tehnologije dostopno kot še nikoli poprej. Sodobna tehnologija nam danes omogoča ne le 2D digitalizacijo kulturne in naravne dediščine temveč tudi 3D digitalizacijo in cenovno dostopno repliciranje. Tehnologije 3D skeniranja in 3D tiska so tehnologije prihodnosti, katere so nam dostopne že danes.

V podjetju IB-CADDY smo se lotili projekta repliciranja spomenika Bosov-ega Tine-ta iz Kamniške Bistrice s ciljem, da pokažemo zmožnosti in enostavnosti  uporabe tehnologije 3D skeniranja.

Skeniranje spomenika smo izvedli na lokaciji z uporabo prenosnega 360° 3D skenerja FARO FOCUSS 350. Z enournim skeniranjem smo zbrali podatke, ki smo jih s pomočjo programske opreme Geomagic Design X pripravili za 3D tisk.

S  CJP (ColorJet Printing) 3D tiskalnikom ProJet 460Plus smo izdelali pomanjšano repliko spomenika v barvah. Nato pa smo s SLA (stereolitografija) 3D tiskalnikom Form 2 v visoki natančnosti natisnili še enobarvno repliko spomenika.

CJP ProJet 460Plus (levo), SLA Form 2 (desno)

Za poustvarjanje izkušnje smo postopek ponovili na sejmišču v Beogradu s spomenikom košute, ki smo ga nato v Sloveniji replicirali s pomočjo SLA tiskalnika Form 2. Brez dejanskega obiska lokacije košute smo si lahko vsi sodelavci fizično ogledali spomenik v pomanjšanem merilu z vsako njegovo podrobnostjo.

Skeniranje (levo), obdelava v programski opremi (na sredini), natisnjeni model (desno)

Poleg 3D digitalizacije za potrebe arhiviranja, je na podlagi pridobljenih podatkov mogoče izdelati pomanjšane replike za namen izobraževanja, ozaveščanja ali prodaje spominkov.