NVIDIA Material Definition Language (MDL)

 

Kaj je NVIDIA Material Definition Language (MDL)?

NVIDIA Material Definition Language, na kratko MDL, je pobuda podjetja NVIDIA za standardizacijo upodabljanja materialov na osnovi fizikalnih zakonov (Physically Based Rendering). MDL je, kot že samo ime pove, računalniški jezik s katerim definiramo lastnosti materialov in je v osnovi zasnovan kot podroben opis videza. Namesto, da bi informacije v MDL ustvarjale vrsto navodil za izvedbo sistema za upodabljanje, da bi dosegle poseben vizualni učinek, opisujejo fizične značilnosti predmeta, ki bo ustvarile ta učinek. Za ustvarjanje intuitivnega modela videza se MDL opira na dve skupni smiselni ideji, ki določajo, kako stvari v fizičnem svetu izgledajo:

  • Svetloba se odseva, prenaša in oddaja
  • Kot odboja svetlobe je pomemben

Zaradi strukture podatkov lahko MDL materiale delimo z drugimi renderirnimi sistemi, ki podpirajo fizične lastnosti materialov (Physically Based Rendering). Kljub različnim renderirnim sistemom bomo dobili primerljive rezultate.

 

MDL materiali v SOLIDWORKS Visualize 2019.

Ker SOLIDWORKS Visualize deluje na principu upodabljanja na osnovi naravnih fizikalnih zakonov (Physically Based Rendering), v njegovem okolju lahko delujejo tudi MDL materiali. SOLIDWORKS Visualize 2019 bo tako že ponujal možnost uporabe MDL materialov. Na spletni strani NVIDIA lahko dostopate do zbirke MDL materialov imenovanih vMaterials, ki jih lahko testirate tudi v SOLIDWORKS 2019 Beta verziji.

V SOLIDWORKS Visualize jih uvozite po sledečem postopku:

V paleti izberete zavihek Appearance, kliknete na  Add > Import Appearance in nato v mapi z MDL materiali izberete želeni material.

Podrobno o MDL

Da bi NVIDIA pomagala razumeti način delovanja MDL in predstavila programski jezik za ustvarjanje MDL materialov so zasnovali priročnik, ki ga najdete v povezavi.