SOLIDWORKS Toolbox na PDM sistemu

Toolbox in SOLIDWORKS PDM sta aplikaciji, ki imata zelo različni funkcionalnosti a sta izredno uporabni in s strani uporabnikov zelo dobro sprejeti. Toolbox je knjižnica standardnih elementov kot so vijaki, matice, ležaji, idr. SOLIDWORKS PDM pa je sistem, ki upravlja datoteke na strežniškem okolju.

Pri uporabi obeh aplikacij naenkrat se je smiselno vprašati ali je smiselno upravljati Toolbox knjižnico s SOLIDWORKS PDM. Odgovor je seveda »DA«. Prednosti upravljanja Toolboxa s SOLIDWORKS PDM sistemom so sledeče:

  • Če mora v podjetju več uporabnikov dostopati do iste Toolbox knjižnice, se le-to postavi na SOLIDWORKS PDM zalogovnik, da do nje lahko dostopajo vsi uporabniki, ki jim da administrator PDM okolja to pravico.
  • V PDM okolju lahko omejimo pravico spreminjanja Toolbox knjižnice na samo določene uporabnike ali skupine.
  • V primerjavi z delom s Toolbox knjižnico, ki je na mrežnem disku, je delo s Toolbox elementi hitrejše v PDM sistemu. To je posledica dejstva, da se pri PDM sistemu baza podatkov lahko replicira iz strežnika na lokalni disk.


Naslednje vprašanje pa je seveda kako se postavi Toolbox knjižnico na PDM zalogovnik. Načeloma je postopek sledeči:

  • Pripravite vaše PDM okolje za delo s Toolbox elementi. Sem spada priprava kartic, delovnih tokov (workflow), lokacije za Toolbox in pravic za uporabnike oz. skupine.
  • Kopiranje vaše Toolbox knjižnice na zalogovnik.
  • Nastavitve lastnosti PDM okolja v SOLIDWORKS PDM Administration tool orodju.
  • Posodobitev nastavitev v SOLIDWORKS-u pri uporabnikih.

Natančnejša navodila si lahko preberete v SOLIDWORKS PDM Help dokumentaciji.

V podjetju IB-CADDY smo naredili tudi test, kjer smo pripravili sestav, ki je vseboval 18925 Toolbox kosov. Ta sestav smo nato odpirali in primerjali čase, če smo imeli Toolbox naložen na PDM okolju in na strežniku brez PDM okolja. Odpiralni čas, če smo imeli Toolbox na strežniku (brez PDM-a), je bil 2 minuti 12 sekund. V primeru uporabe PDM okolja, pa se je sestav odprl v 1 minuti 22 sekundah. Čas odpiranja s Toolbox-om v PDM okolju je bil torej skoraj 40% hitrejši.