Markforged – označite svoje kose s polnilom za gravure

Za dosego boljše aestetike vaših 3D tiskanih modelov na Markforged tiskalnikih je možno modele barvati na različne načine. Če želite na vaškos dodati nek tekst, ki je dobro čitljiv in razločen, je lahko ta proces barvanja časovno zamuden. To velja še posebej v proizvodni industriji, kjer morajo proizvajalci njihove kose in orodja ustrezno označiti zaradi večje preglednosti. Pri kosih in orodjih podobnih oblik, je označevanje ključnega pomena za dobro organizacijo! V sledečem članku vam bomo pokazali preprost in hiter način, da dokončate vaše tiskane kose z posebnim polnilom za gravure.

Napolnite vašo gravuro na 3D tiskanih kosih s tem preprostim trikom.

1. IZBOR POLNILA ZA GRAVURE

Če še niste seznanjeni s polnili za gravure, se le-te uporabljajo za obarvanje jedkanih ter graviranih površin, s tem da se te utore napolni s polnilom podobnim vosku. Ena izmed vsakdanjih stvari, kjer je takšen način barvanja in polnjenja gravur uporabljen, je na žogah oz. kroglah za keglanje – logo proizvajalca je najprej vgraviran v samo kroglo, nakar se uporabi polnilo za gravure, da se ta logo tudi obarva. Prav to polnilo za gravure je primerno tudi za barvanje 3D tiskanih kosov. Najdemo ga na sledeči povezavi: http://bowlerx.com/Bowling-Ball-Engraving-Filler-Fluorescent-Paint-Sticks-FLFILLER.htm.

Vse kar potrebujete je polnilo za gravure (desno na sliki), papirnato brisačko ter vaš natisnjen kos (levo na sliki).

2. OBLIKOVANJE GRAVURE

Pri oblikovanju same gravure moramo biti zelo previdni – gravuro moramo ustrezno zmodelirati v uporabljanem CAD programskem paketu. Polnilo bo namreč napolnilo gravuro do konca. To pomeni, da morate gravuro predhodno narediti kot gradnik tekom modeliranja samega kosa.

Vgraviran tekst znotraj CAD modela. Tekst je bil narejen s pomočjo ustrezne skice ter operacije ”Cut Extrude”

Globina in širina vgraviranega teksta je pomembna – če je gravura preširoka, se lahko polnilo prehitro odstrani iz same gravure. Če je gravura pregloboka, pa moramo gravuro večkrat zaliti s polnilom, da dobimo ustrezen rezultat. Izkušnje govore, da je najbolj primerna širina gravure od 0.5 mm-1 mm ter globina gravure 0.5 mm. Iz opravljenih testov je bilo ugotovljeno, da pri širini gravur od 1.5 mm navzgor, polnilo prelahko odpade iz kosa. Polnilo se lahko tudi opraska, kar nam da neprimeren rezultat. Večina polnil za gravure je neonskih ali fluorescenčnih barv, razlog pa je v tem, da je napis jasno viden, tudi pri tanjših geometrijah.

Zgornja slika prikazuje rezultat testa širin gravur, ki so zalite s polnilom. Iz slike lahko vidimo, da da najboljši rezultat širina gravure od 0.5 – 1 mm.

Zgornja slika prikazuje rezultat testa globin gravur, ki so zalite s polnilom. Iz slike lahko vidimo, da da najboljši rezultat globina gravure 0.5 mm.

3. TISKANJE MODELA

Ko ste uspešno zmodelirali vaš kos v vašem 3D CAD modelirniku, je čas, da natisnete vaš kos na vašem 3D tiskalniku. Gravure se najlepše natisnejo, če jih namestite na zgornje ali stranske površine vašega kosa. Če želite vaše gravure dodati na spodnje površine vaših kosov, dodajte posnetja, zato da se izognete potrebi po prevelikem številu podpor.

4. NANESITE POLNILO V GRAVURO

Potegnite vaše polnilo za gravure preko samih gravur ter preko površine na 3D tiskanem kosu, na katerem je gravura – površina se bo ”umazala” z polnilom, vendar pa lahko to polnilo zlahka odstranimo z navadno papirnato brisačko. Če potegnete vašo brisačko preko gravur, se bo polnilo lepo usedlo znotraj gravure.

Kos z nanešenim polnilom preko gravure te ustrezne površine.

5. ODSTRANITE ODVEČNO POLNILO

Z uporabo navadne papirnate brisačke pobrišite odvečno polnilo s površine vašega kosa. Opazili boste, da se polnilo lepi samo takrat, kadar je znotraj same gravure – s tem se utor lepo zapolnil. Če je potrebno, lahko vašo brisačko tudi zmočite za lažje odstranjevanje odvečnega polnila.

Brisanje kosa s papirnato brisačko.

Vgraviran kos je sedaj pripravljen za uporabo!

Vgravirani kosi na način, opisan zgoraj, v podjetju IB-CADDY.

6. UPORABITE VAŠ KOS!

Sedaj je vaš kos natisnjen in ustrezno označen. Ta metoda je izjemno hitra in preprosta, z njo lahko jasno, razločno in očesu prijazno označite vaše kose. Z uporabo tega ponila, lahko vaše kose ustrezno pripravite tako v funkcionalnem kot aestetičnem smislu.

Uporabite polnilo za gravure, za označevanje vaših kosov.

7. DODATNI KOMENTARJI

Polnilo za gravure je torej zelo primerno za preprosto označevanje vaših 3D natisnjenjih kosov tako v funkcionalnem kot aestetičnem smislu. Vendar pa obstajajo primeri, ko ta način označevanja kosov ni najbolj primeren. Sam material polnila je izjemno podoben vosku, kar pomeni, da lahko polnilo odpade, če je površina, na kateri je gravura, v konstantnem stiku z neko drugo površino, in tam npr. prihaja do trenja. Vosek lahko v tem primeru odstopi iz samega utora gravure. Prav tako ima samo polnilo temperturno omejitev za uporabo, in sicer od -45°C pa do 60°C. Tako se v nekoliko povišanih ali znižanih temperaurah polnilo ne obdrži na kosu. Temperaturni razpon uporabe se lahko spreminja – to je odvisno od tipa polnila, ki ga uporabljate.

8. KJE LAHKO PRIDOBIMO TA POLNILA?

Polnila lahko naročite preko spleta na spodaj prikazanih povezavah. Polnila pridejo v različnih barvah in vrstah.

http://www.markal.com/solid-paint-markers/

https://www.hoffmann-group.com/SI/sl/hsi/Električno-orodje-in-delavniški-pribor/Označevanje%2C-magneti/Garnitura-univerzalnih-barvnih-pisal-12-delna/p/085080-W

https://sloteh.si/spletna_trgovina/markerji/trdni_barvni_markerji/71/marker_b_paintstik/

VIR: https://markforged.com/labeling-your-parts-with-engraver-filler/