VZDRŽEVANJE TANKA ZA MATERIAL NA FORM2 3D TISKALNIKIH

VZDRŽEVANJE ČISTOČE TANKA ZA MATERIAL

Tank za material ali t.i. ”resin tank” mora ostati čist. Glavni razlog za ohranjanje čistoče je ta, da dovolimo laserju prost dostop do materiala, da ga tako lahko učinkovito strdi. Čisti tanki z materialom-tako na notranji kot na zunanji strani-so ključnega pomena za uspešno 3D tiskanje. S pravilnim vzdrževanjem tanka lahko podaljšamo življenjsko dobo našega tanka. Čistoča je pomembna tudi pri samem shranjevanju tanka.

Površina tanka bo po nekaj litrih porabljenega materiala postala zamegljena. Kako hitro se bo tank obrabljal je odvisno predvsem od geometrije tiskanih kosov, višine nastavljenih plasti, tipa uporabljanega materiala, uporabe materialov, ki niso podprti s strani FormLabsa (t.i. ”Open Mode” delovanje), števila tiskov ter same orientacije posameznega tiskanega kosa. Če se tank obrabi do te mere, da so vidne le majhne pikice (kot da bi bile vidne posušene ”kapljice”), to še ni znak pretirane obrabe tanka. Tank je primerno zamenjati le takrat, ko začnete videvati vedno več propadlih tiskov oz. kosov z napakami. Priporočljiva je tudi uporaba čistih rokavic, da se morebitna umazanija na tanku še dodatno zmanjša.

ČIŠČENJE NOTRANJOSTI TANKA

Vgrajeni brisalec na tiskalniku med drugim pripomore k vzdrževanju čistoče tanka. Vsekakor pa je priporočljivo, da tudi sami na določeno število printov s priloženim dletom sami pregledamo čistočo tanka. Vsak tank z materialom vsebuje nov brisalec, ki pripomore k podaljšani življenjski dobi tanka s tem, da zagotavlja jasnost optične površine. Med vsako novo plastjo tiska se brisalec pomakne preko površine tanka (ki je narejena iz silikonske plasti), da s tem pravilno zmeša material, odstrani manjše trdne delce iz optične poti ter prepreči nabiranje pigmenta. Brisalec torej pripomore k čistoči silikonske plasti.

Uporaba priloženega dleta je prav tako pomembna pri pregledu notranjosti tanka. Natančen pregled tanka s tem dletom bo zagotovil čistočo material ter preprečil nabiranje pigmenta na silikonski plasti.

Najboljši način za uporabo dleta je ta, da držimo dleto pod majhnim kotom. Dleto nato potegnemo preko površine tanka tako, da začnemo v zgornjem kotu tanka, ter se počasi in sistematično z dletom pomikamo preko celotne površine tanka. Pri tem moramo biti pozorni na dno tanka – gledati moramo na ostanke propadlih printov, praske ali na usedline materiala.

Morebitne usedline ali ostanke propadlih printov bi morali odstraniti brez poškodbe dna tanka. Čiščenje notranjosti tanka je priporočljivo le s priloženim dletom. Če v dno tanka oz. v tank pridejo umazanija, prah ali drugi trdni delci, potem pride do omejevanja oz. prekinitve poti laserja. V tem primeru je potrebno material prefiltrirati. Material je priporočljovo prefiltrirati z uporabo filtrov, ki imajo gostoto mreže vsaj 190 mikronov. Uporaba kemičnih čistil, Novusa, IPA-ja ali kakršnihkoli brisačk znotraj tanka ni priporočljva.

Dodatna priporočila, za zaščito optične poti tiskalnika:

  1. Vedno odstranite platformo preden odstranite tank. S tem se izognemo morebitnemu kapljanju materiala v tank.
  2. Tank držimo na straneh. S tem se prepreči nanos prstnih odtisov (umazanija) na notranjo in zunanjo optično površino tanka.
  3. Ne dotikajte se spodnje površine tanka s prsti. Ne drgnite spodnje površine.

Preglejte vaš tank za praske, izdolbine, morebitno meglenje površine ter ga zamenjajte, če je površina preveč poškodovana.

ČIŠČENJE ZUNANJOSTI TANKA

Silikonska plast na dnu tanka dovoljuje uporabo od 1-1.5L materiala, preden ga je potrebno zamenjati, odvisno od nastavitev posameznega printa. Površina na dnu tanka mora biti popolnoma transparentna in čista, če želimo dosegati dobre rezultate tiskanja. Izogibajte se dotikanju te spodnje površine z vašimi rokami. Izogibajte se odlaganju tanka na nezaščitene površine.

OPOMBA: Čiščenje spodnje strani tanka je potrebna le takrat, če opazite tam umazanijo, prstne odtise ipd. Nikjer v tanku ni dovoljena uporaba izopropilnega alkohola (IPA), saj to privede to pokanja samega tanka!

Za čiščenje zunanje strani tanka se poslužujemo sledečega postopka:


1.Vizualno preglejte prazen tank

Ko je tank prazen preglejte spodnjo površino tanka. Pomagajte si z ustrezno osvetlitvijo, če je to potrebno.2. Očistite tank

Proizvajalec priporoča uporabo Novus 1 akriličnega čistila. Za čiščenje je dovoljena uporaba le in samo brisačk iz mikrovlaken.

3. Ponovno vizuelno preglejte tank

Zagotovite, da so tudi stranske površine samega tanka čiste. Razlog je v tem, da preprečimo lepljenje plastičnega pokrova na sam tank. Namreč ko želimo tank odstraniti, če površina ni čista, lahko pride do pokanja pokrova.  Pokrov je priporočljivo odstranjevati tako, da ga primemo na njegovih straneh, ter ga na takšen način odstranimo.

ZAŠČITITE VAŠ ID ČIP

Vsak tank za material ima svoj ID čip, katerega tiskalnik uporablja za detekcijo, sledenje ter primerjanje tipa materala z materialom, ki je trenutno v kartuši. Umazanija na tem čipu prepreči delovanje teh omenjenih funkcij. Bodite pozorni na ta čip ko delate z vašim tankom za material.

SHRANJEVANJE TANKA ZA MATERIAL

Pri shranjevanju tanka za material je ključnega pomena, da se zaščiti optične površine pred svetlobo. Oranžni material, iz katerega je narejen tank, preprečuje vnos valovnih dolžin  svetlobe, ki bi lahko povzročile strjevanje materiala. Le zgornja in spodnja površina tanka sta izpostavljeni valovnim dolžinam svetlobe, ki strjujejo material. Zato je pomembno, da je zgornja stran pokrita z priloženim plastičnim pokrovom. Spodnja stran naj bo tudi zavarovana pred svetlobo.

Material v tanku lahko ostane do enega meseca, če pustimo sam material v tiskalniku ter do dveh mesecev, če je tank shranjen v škatli ter z nameščenim pokrovom. Pogoj za te roke je seveda ta, da je material še vedno znotraj roka uporabe. Tanke je priporočljivo shranjevati v temnem prostoru oz. v temi (najbolje, da kar v priloženi škatli).  Izberite si prostor, kjer je čim manj prahu ter kjer je čim manjša možost, da pride spodnji del kontakta v stik z kakršnimikoli abrazivnimi predmeti.

POSTOPEK VZDRŽEVANJA TANKA, ČE JE PRIŠLO DO PROPADLEGA PRINTA

Neizbežno je, da se vam bo včasih tisk propadel. Za nadaljno uporabo je potrebno tank očistiti ter iz materiala odstraniti ostanke umazanije. Včasih bo propadli print na dnu tanka pustil majhne, delno strjene ostanke modelov, ki ali plavajo znotraj materiala, ali pa so se nalepili na dno tanka, torej na silikonsko plast tanka. Dobra praksa je, da se tank in material vizuelno pregleda po vsakem tisku.

Ko ste enkrat odstranili večje kose umazanije, sledite spodnjim korakom za čiščenje tanka:

1. Odstranite brisalec

Brisalec odstranimo tako, da ga rahlo povlečemo proti sebi oz. proti sprednji strani tanka. Brisalec položimo na stran tanka. Preden odstranite tank, potisnite nosilec brisalca na sredino.

2. Odstranite propadli print

Z uporabo priloženega dleta, zelo nežno ter pod majhnim kotom odstranite morebitni propadli print iz površine tanka.

FILTRACIJA MATERIALA

Včasih se po propadlem tisku material kontaminira. Periodično je priporočljivo material prefiltrirati. S tem bomo izboljšali kvaliteto printa ter se izognili nadaljnim slabim tiskom.

Filtriranje materiala je priporočljivo predvsem takrat ko:

  • Je print propadel, ali popolnoma ali deloma
  • Na dnu tanka najdemo strjene ostanke prejšnjih modelov
  • Vizuelno vidimo material, ki plava v materialu

OPREMA, POTREBNA ZA FILTRACIJO

  • Filter za olje ali za barvo, ki ima gostoto mreže vsaj 190 mikronov
  • Dleto, ki ste ga dobili skupaj z Form2 tiskalnikom
  • Plastični kozarec oz. posoda
  • Nosilec, na katerega namestimo filter (neobvezno)KORAKI ZA FILTRACIJO
    1. Držite filter nad plastično posodo. Lahko ga držite z rokami ali pa uproabite nosilec.
    2. Uporabite zaščitne rokavice pri celotnem postopku. Odstranite brisalec iz tanka za material.
    3. Primite tank tako, da se ne dotikate njegove spodnje strani. Nagnite tank tako, da material teče skozi odprtino za izliv. Naj bo ta odprtina pozicionirana direktno nad filtrom. Prelijte material skozi filter v plastično posodo.
    4. Preostanek materiala počasi potisnite proti odprtini za izliv z uporabo priloženega dleta.
    5. Potem ko smo do konca prefiltrirali celoten material, ga zlijemo nazaj v tank za material.