SOLIDWORKS CAM gnan z močjo CAMWorks-a

Opis programa ter glavne funkcije

SOLIDWORKS CAM je na osnovi znanja popolnoma integrirana tehnologija, ki združuje procese načrtovanja, oblikovanja ter proizvodnje v enem sistemu. To pomeni, da se s tem lahko izognemo nepričakovanim stroškom, ki se pojavijo med samim procesom načrtovanja ter priprave izdelka na proizvodnjo. SOLIDWORKS CAM uporablja bogato zbirko SOLIDWORKS CAD funkcij, s čimer pospešimo proces razvoja izdelka ter eliminiramo ponavljajoče se korake, pri katerih lahko naredimo napako in ki zahtevajo veliko časa, kot je npr. ročno programiranje CNC strojev.

SOLIDWORKS CAM-ova obdelava na osnovi znanja (Knowledge Based Machining – KBM) je osnova za poenostavitev procesa programiranja, saj se lahko tu učite med samim procesom programiranja in si s tem pridobite čas za koncetracijo na kritična območja ter gradnike vaših komponent in kosov, ki jih obdelujete. KBM na kratko predstavlja SOLIDWORKS CAM-ov sistem avtomatike na osnovi znanja.

SOLIDWORKS CAM je integriran modul, ki je na voljo poleg vseh verzij SOLIDWORKS-a od verzije 2018 dalje. Zagotavlja sledeče funkcije:

  • Prepoznava določenih tipov geometrij ne samo kot le CAD gradnikov, temveč tudi kot gradnikov, za katere lahko SOLIDWORKS CAM določi, kako se jih bo obdelovalo. Možen je celo takojšen preračun stroškov obdelave.
  • Preračunajte tolerance ter fine površinske obdelave ter se na podlagi teh podatkov odločite, kako boste izdelali posamezen kos.
  • Samodejno določite najboljše proizvodne postopke in procese, ki jih želite uporabljati. Le-ti so lahko ne samo hitrejši, temveč tudi bolj standardizirani.
  • Avtomatizirajte postopek ter jih primerjajte s tradicionalnimi metodami, da lahko tako zagotovite, da so vsi aspekti vašega koa popisani predčasno.

Dodatne funkcije programa SOLIDWORKS CAM:

  • Funkcija Model Based Definition (MBD) zagotavlja samodejno prilagajanje strategij obdelave glede na specifikacije toleranc.
  • Samodejna prepoznava gradnikov ali AFR (Automatic Feature Recognition) zagotavlja avtomatsko programiranje kosov oz. njihovih gradnikov. Medtem SOLIDWORKS CAM upošteva vse standarde programiranja.
  • Funckije 2.5 osnega rezkanja na nivoju kosa ter sestavov. SOLIDWORKS CAM zajema tudi struženje ter do določene mere 3-osno rezkanje oz. 3-osne obdelave.

Nov način avtomatizacije obdelave na podlagi pravil

Preizkušene strategije obdelave oz. ”pravila”, ki so integrirana v sam program zagotavljajo hitrejše preračune orodnih poti – včasih tudi od pet do desetkrat hitreje. Ta pravila se lahko modificirajo na preprost način in sicer tako, da uporabnik CAM programa preprosto spremeni nastavitve in jih shrani.

Ta vrsta izdelave strategij na osnovi pravil oz. znanja zagotavlja novim uporabnikom CAM programov, da se hitro naučijo efektivno uporabljati program, saj avtomatizacija poskrbi za to, da se odstranijo ponavljajoči se koraki, ki so tipični za druge CAM programe. Prav tako je SOLIDWORKS CAM v veliko pomoč že izkušenim CAM uporabnikom saj pomaga bistveno pohitriti proces programiranja.

Ta tehnologija je lahko transformativna, saj omogoča proizvajalcem popolno avtomatizacijo procesa od načrtovanja do izdelave samega izdelka. Odpira vrata t.i. ”build to order” možnosti, ki omogoča avtomatski dizajn ter programiranje različnih kosov, modelov ter komponent po meri. Inženirji so v preteklosti potrebovali ure in ure inžiniringa ter CAM programiranja. SOLIDWORKS CAM te probleme reši z le nekaj sekundami programiranja.