LASTNOSTI FORMLABS-ovih MATERIALOV PRI POST-CURANJU

S pomočjo ‘’post-curanja’’ dosežemo optimalne lastnosti materiala. Za optimalne rezultate je potrebno upoštevati priporočila iz tabele materialov.

Post-curanje zagotovi kosom najboljšo možno trdnost ter stabilnost. Post-curanje je še posebej pomembno za sledečo serijo Formlabs materialov: Castable, Dental SG, High Temp, Flexible in Tough. Na primer, če post-curamo fleksibilen material (Flexible), se temu materialu kar podvoji njegova trdnost. Potrebna je uporaba ustrezne peči za post-curanje, kot je npr. BBCure serija peči. S tem stabiliziramo process polimerizacije.

Po printanju je trdnost modela oz. kosa odvisna predvsem od svetlobe ter toplote. Glede na raziskave, ki so jih opravili pri Formlabsu, se je za najbolj ugodno valovno dolžino svetlobe izkazala vrednost 405 nm. Rezultati so bili boljši od tistih, kjer se je uporabljala valovna dolžina svetlobe 365 nm pri isti količini toplote. Post-curanje pri višjih temperaturah privede do hitrejših rezultatov. Poleg tega višje temperature zagotvaljajo boljše mehanske lastnosti modelov oz. kosov.

POTREBNA STROJNA OPREMA

Za samo peč, ki bi se uporabljala pri post-curanju priporočamo BBCure Tech. Le-ta je optimizirana za Formlabs-ove materiale. Gabariti notranjega prostora peči so 350x350x312 mm. Peč je še vedno dovolj majhna, da jo lahko postavimo praktično kamorkoli. Znotraj peči so razporejene UV luči v krogu 360°, ki oddajajo svetlobo valovne dolžine 402nm s temperaturami do 60°C. S kombinacijo UV LED luči ter grelenega elementa, lahko dosežemo optimalne rezultate za vse kose, natisnjene s tehnologijo stereolitografije (SLA).

POTREBNA ENERGIJA

Čas curanja je odvisen od opreme ter od geometrije vašega kosa. Spodnja tabela prikazuje priporočene temperature ter minimalne čase pri svetlobi valovne dolžine 405nm za vsakega izmed Formlabs-ovih materialov.

Nastavitve post-curanja se periodično posodabljajo, saj se strojna oprema in materiali konstantno izboljšujejo.

Pri post curanju je potrebno zagotoviti, da je zahtevana temperatura dosežena pred začetkom samega curanja posameznega kosa oz. modela. Na splošno je bolje, če post-curamo preveč časa kakor premalo, zato so skrbi, da bi post-curali predolgo, odveč. Debeli in masvini kosi bodo zahtevali več časa, kakor je priporočeno v Formlabsovi tabeli (glej tabelo 1).

 

 

Formlabs material Priporočena temperatura post-curanja [°C] Minimalni priporočeni čas pod 405 nm lučjo
Materiali za splošno rabo Clear 60 60 minut
Grey 60 60minut
White 60 60 minut
Black 60 60 minut
Inžinirski mateirali Castable 45 120 minut
Flexible 45 60 minut
Tough – TOTL01&TOTL02 45 30 minut
Tough – TOTL03&TOTL04 60 120 minut
High Temp 60 60 minut
Durable 60 120 minut*
Dental Model 60 60 minut
Dental SG Glej Formlabs-ovo spletno stran**

Tabela 1: Seznam Formlabsovih materialov ter njihove priporočene temperature ter priporočeni čas post-curanja

*Model je potrebno obrniti na drugo stran pri času 60 minut

**https://support.formlabs.com/hc/en-us/articles/115000015710