Revolucioniranje precizijskega litja s 3D tiskanjem vzorcev z uporabo materiala Clear Cast Resin

Formlabs z navdušenjem predstavlja nov material, razvit posebej za precizijsko litje.

Z vzorci, natisnjenimi v smoli Clear Cast, lahko livarne pričakujejo čisto izgorevanje z nizko vsebnostjo pepela in brez sledi kovin, najboljšim toplotnim raztezkom v razredu in natančnostjo do 0,25 mm od zasnove. Livarne lahko takoj vključijo material v svoj potek dela, ne da bi spremenile svoj material za ulivanje ali postopek izgorevanja.

Formlabs že leta ponuja več materialov, izdelanih izključno za industrijo nakita, ki so polnjeni z voskom in zasnovani za ulivanje v bučko. Ti materiali, kot sta Castable Wax Resin in Castable Wax 40 Resin, nudijo dobro izgorevanje in izboljšan potek dela v primerjavi s tradicionalnim rezbarjenjem z voskom.

Za večje livarne pa so ti materiali prešibki, da bi jih lahko uporabili za večje, debelejše in bolj strukturno robustne dele, potrebne za industrijsko kovinarstvo. Rešitev za te stranke bi morala združiti najboljšo natančnost, ločljivost in zanesljivost 3D tiskalnikov Formlabs SLA s tehnično zmogljivostjo knjižnice Formlabs materialov.

Clear Cast Resin omogoča livarnam vseh velikosti, da cenovno ugodno in enostavno uvedejo proizvodnjo 3D tiskanih vzorcev v hiši. Razvita posebej za industrijske livarne, Clear Cast Resin zagotavlja predvsem zmogljivost, s čistim izgorevanjem, izjemno nizko vsebnostjo pepela, odlično površinsko obdelavo in natančnostjo vzorca do 0,25 mm od zasnove.

Poleg tehnične zmogljivosti Clear Cast Resin livarnam omogoča dostop do najpreprostejšega in uporabniku najbolj prijaznega delovnega procesa pri 3D-tiskanju. Brez tehničnega usposabljanja ali izkušenj s 3D-tiskanjem lahko livarne začnejo svoj prvi tisk v nekaj minutah, odidejo in prevzamejo naloge z večjo dodano vrednostjo in se vrnejo k dokončanemu, zelo natančnemu vzorcu. Krajši delovni čas zmanjša skupne stroške na del, kar je prednost, ki jo lahko prenesete na svoje stranke.

Specifikacije materiala Clear Cast Resin

Potek dela z materialom Clear Cast Resin:

  • Uporabite programsko opremo za generiranje mrež, da izvotlite in ustvarite netrdno notranjo geometrijo za svoje dele. To bo pripomoglo k čistejšemu in hitrejšemu izgorevanju z nizko vsebnostjo pepela, poleg zmanjšanja sil zaradi toplotnega raztezanja in s tem preprečevanja kakršnih koli razpok ulitka.
  • Naložite generirani mrežasti del v programsko opremo za pripravo tiska PreForm, izberite svoj tiskalnik in material Clear Cast Resin.
  • Natisnite del.
  • Del operite v Formlabs Resin Washing Solution, izopropilnem alkoholu (IPA) ali TPM v Form Wash za manjše dele in Form Wash L za večje dele.
  • Zelo pomembno je, da s stisnjenim zrakom izpihnete vso smolo in topilo iz notranjosti mreže/natisnjenega dela, pri čemer pazite, da je vsa tekočina odstranjena.
  • Pri nekaterih delih je morda potrebno celo dvakratno pranje, vmes pa izprazniti material iz notranjosti.
  • Pustite, da se deli sušijo vsaj 30 minut. Pri Form Cure L je to mogoče storiti s časom predgretja 30 minut pri 35 °C.
  • Naknadno strjevanje delov pri 35 °C 15 minut v Form Cure ali Form Cure L.
  • Izdelava kalupa: Dele potopite v namensko maso za ulivanje v skladu z običajnimi smernicami za potek dela
  • Izgorevanje: Modele žgite v peči pri 700-900 °C dve uri.
  • Ulivanje: Sledite svojemu običajnemu poteku ulivanja.

Vir: https://formlabs.com/eu/blog/industrial-investment-casting-formlabs-clear-cast-resin/