Nova generacija 3D SLS tiskanja: Fuse 1+ 30W

Formlabs-ov novi SLS 3D tiskalnik Fuse 1+ 30W vključuje nov, zmogljivejši laser, hitrejše tiskanje, izboljšano ravnanje s prahom in opcijsko inertno dušikovo atmosfero. Uporabniki Fuse 1+ 30W lahko povečajo svojo zmogljivost, odklenejo nove, visoko zmogljive materiale in dostavijo kose hitreje kot kdaj koli prej.

Prednosti novega Fuse 1+ 30W:

  • skrajšan čas tiskanja
  • možno dodajanje dušika za delo v inertni atmosferi
  • močnejši in hitrejši laserski žarek
  • boljša reciklaža neporabljenega materiala
  • izboljšan algoritem gnezdenja omogoča serijsko izdelavo
  • lepše dovajanje prahu v delovni prostor
  • možna uporaba novega materiala na osnovi karbonskih vlaken (Nylon 11 CF)
Slika 1: Fuse 1+ 30W

Hitrejši čas tiskanja

Z novim Fuse 1+ 30W je tukaj tudi novi in izboljšani laser, ki zagotavlja strjevanje materiala. Fuse 1+ 30W ima 3-krat močnejši laser (30W), kakor tudi izboljšan skenirni sistem. Ti dve posodobitvi omogočata hitrejše čase tiskanja do tudi 50%.


Slika 2: Primerjava časa tiskanja z modelom Fuse 1

Uporabniki lahko zdaj dizajnirajo več različic, vse natisnejo na Fuse 1+ 30W z uporabo nadgrajenega algoritma pakiranja in jih pripravijo na testiranje naslednji dan. Več iteracij pomeni več časa za funkcionalno testiranje in povratne informacije, kar ima za posledico boljše izdelke in hitrejšo donosnost naložbe.

Tiskanje v inertni atmosferi

Nova možnost za dovajanje dušika med postopkom tiskanja ustvari inertno (nereaktivno) atmosfero, s čimer odstrani nezaželen kisik iz okolja sintranja. Pri tiskanju v tej inertni atmosferi so produkti manj krhki z boljšo duktilnostjo, kar povečuje njihovo primernost kot komponente za končno uporabo, zlasti v robustnih okoljih, kot sta avtomobilska in vesoljska industrija.

Slika 3: Sistem za dovajanje dušika

Nadzorovana atmosfera prav tako omogoča učinkovitejši proces sintranja pri materialih kot sta Nylon 11 in Nylon 11 CF, z boljšim ohranjanjem nesintranega prahu pred oksidacijo, kar uporabnikom omogoča, da ga ponovno uporabijo v naslednjem ciklu tiskanja. To vodi do večje možnosti recikliranja prahu in v kombinaciji z optimalno gostoto gnezdenja lahko ustvari potek dela brez odpadkov. Brez atmosfere inertnega plina imata materiala Nylon 11 in Nylon 11 CF 50 odstotni refresh rate, kar pomeni, da je treba za nov kos uporabiti 50 % recikliranega in 50 % svežega prahu. V okolju z dušikom pa 70% recikliranega in le 30 % svežega prahu.

Slika 4: Primerjava porabe svežega prahu pri tiskanju v različnih atmosferah

Novi material – Nylon 11 CF

Z novim tiskalnikom je v ponudbi tudi nov material za tiskanje. Kompozitni materiali, kot je Nylon 11 CF Powder, svojo večjo trdnost in vzdržljivost dolgujejo kombinaciji ogljikovih vlaken v celotnem prahu, kar krepi lastnosti materiala najlona. Napredni materiali zahtevajo bolj izpopolnjen sistem za ravnanje s prahom, ki lahko ohranja celovitost pretoka prahu med postopkom doziranja.

Inženirska ekipa Fuse 1+ 30W je zasnovala elegantno rešitev za dovajanje teh novih materialov. Novo mešalo v lijaku za prah ustvarja dosledno in gladko dovajanje materiala v delavno komoro. Širše aplikacije za končno uporabo v vesoljski, avtomobilski, medicinski in potrošniški industriji bo omogočila izboljšana zmogljivost upravljanja prahu tiskalnika Fuse 1+ 30 W. S tem se razširijo zmnožnosti uporabe tiskalnika v vesoljski, avtomobilski, potrošniški industriji, kakor tudi v medicini.

Več informacij o Nylon CF 11 lahko pridobite tukaj.


Slika 5: Nylon 11 CF

Tako za izdelavo prototipov kot za serijsko proizvodnjo 3D-tiskanje s tiskalnikom Fuse 1+ 30 W zagotovi visokokakovostne dele s krajšimi časi obdelave, kar omogoči intenzivnejši ponavljajoči se proces za prototipe ali večjo pretočnost za proizvodnjo. Trenutne stranke Fuse 1, ki so prej oddajale delo zunanjim izvajalcem, poročajo o povprečni donosnosti nakupne cene tiskalnika v 3-4 mesecih za primere prototipov in šest do sedem mesecev za proizvodne serije.

Tiskalnik Fuse 1+ 30W SLS gradi na uspehu svoje prejšnje iteracije, pri čemer prevzema poenostavljen potek dela, visoko natančnost in dostopen format tiskalnika Fuse 1 ter izenačuje možnosti pretoka z izboljšavami hitrosti in ravnanja s prahom.

Za več informacij o Formlabs ponudbi, lahko obiščete našo spletno stran. Ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55.