Pomisleki glede varnosti pri nizkocenovnih smolah za 3D tiskanje in ACMO

V zadnjih letih je porast nizkocenovnih (<1000 USD) 3D-tiskalnikov s smolo revolucioniral dostopnost 3D-tiskanja in milijonom posameznikov omogočilo tiskanje od doma. Medtem ko je večja dostopnost 3D-tiskanja nedvomno pozitiven razvoj, je prinesla tudi pomembne izzive.

Vsesplošno pomanjkanje varnostnih informacij pri številnih nizkocenovnih proizvajalcih smol je povzročilo poškodbe, razširjene dezinformacije in zmedo v skupnosti, zaradi česar se uporabniki počutijo negotove in zaskrbljene glede potrebnih previdnostnih ukrepov pri ravnanju s smolo.

Znane težave z nizkocenovnimi smolami

Razpoložljivost poceni smol za 3D-tiskanje se je povečala, zlasti na platformah, kot je Amazon. Za zmanjšanje stroškov in povečanje hitrosti tiskanja proizvajalci pogosto uporabljajo poceni, zelo reaktivne kemikalije. Medtem ko so nekatere od teh komponent varne in dobro poznane, lahko druge predstavljajo veliko tveganje, če so izpostavljene koži, in so škodljive pri vdihavanju.

Ena posebna kemikalija, ki jo je Formlabs identificiral v večini poceni smol, se imenuje akriloil morfolin (4-akriloilmorfolin) ali ACMO. ACMO je pogosto vključen v smole za 3D tiskanje, ker je poceni, kar proizvajalcem smol omogoča znižanje stroškov, in zelo reaktiven, kar pospeši čas tiskanja.

Vendar pa je EPA (Environmental Protection Agency) izdala SNUR (Significant New Use Rules) ali pomembno novo uredbo o uporabi za ACMO zaradi nevarnih učinkov stika s kožo in vdihavanja njegovih hlapov. Če ste dejavni v skupnosti 3D-tiskalnikov, ste verjetno videli nešteto uporabnikov, ki so se pritoževali nad škodljivimi hlapi, skupaj z glavoboli ter draženjem oči in grla v bližini ne prezračevanih 3D-tiskalnikov, od katerih so nekateri morda povezani z ACMO.

Kadar se ACMO uporablja kot sestavina v smoli, SNUR v ZDA od proizvajalcev zahteva, da poročajo o njegovi vsebini na varnostnem listu (SDS) in navedejo naslednja opozorila:

  • Zdravju škodljivo pri zaužitju
  • Lahko povzroči alergijsko reakcijo kože
  • Povzroča hude poškodbe oči
  • Lahko povzroči poškodbe organov pri dolgotrajni ali ponavljajoči se izpostavljenosti
  • Ta snov lahko povzroči reproduktivne težave

Poleg tega SNUR EPA vključuje besedilo o predpisih za sproščanje ACMO v tokove odpadne vode, pri čemer navaja, da je meja 100 ppb (delcev na milijardo). Če si to ogledamo v perspektivi, je količina vode, ki je potrebna za razredčenje 1 L formulacije smole, ki vsebuje 50 % ACMO, približno 5 milijonov litrov vode ali približno velikost dveh olimpijskih bazenov.

To postane še posebej pomembno glede na to, da se številne smole, ki vsebujejo ACMO, oglašujejo kot “vodopralne” in se tržijo s slikami delov, ki se perejo v gospodinjskih pomivalnih koritih, pri čemer nastala mešanica vode in smole potuje neposredno v vodne tokove.

Medtem ko mnogi uporabniki pravilno operejo in zavržejo ostanke mešanice vode/smole, lahko zavajajoče trženje vodi do nepravilnih metod odstranjevanja. To ne predstavlja le tveganja za okolje, temveč tudi za javno zdravje, saj lahko te kemikalije onesnažijo zaloge vode. Izraz “vodopralno” lahko daje uporabnikom tudi napačen vtis, da je s temi smolami varno ravnati brez rokavic ali druge zaščitne opreme, kar dodatno poveča tveganje za draženje kože ali resnejše zdravstvene težave. Tako imenovane “vodopralne” smole, ki vsebujejo ACMO, so v nastajanju javnozdravstvena in okoljska katastrofa.

Kako prepoznati, ali ima vaša smola ACMO?

ACMO je na varnostnih listih mogoče prepoznati tudi po kemijski številki ali registrski številki CAS 5117–12–4. Vedno preberite varnostni list, da boste bolje razumeli varnostne informacije in se zavedali vsebine ACMO.

Pri tiskanju s smolami, ki vsebujejo ACMO, je uporaba respiratorja in prezračevanja zelo priporočljiva in zakonsko obvezna pri delu v profesionalnem okolju. Na primer, v obratu v Somervillu Formlabs zaposlenim ne dovoljuje tiskanja s smolami, ki vsebujejo ACMO, razen če so tiskalniki nameščeni v industrijskih dimnih napah in se uporablja ustrezna osebna zaščitna oprema.

Na žalost niso vse smole, ki vsebujejo ACMO, v skladu z zahtevami SNUR glede varnostnega označevanja, zato so uporabniki ostali v temi glede možnih učinkov na zdravje. Znanstveniki Formlabs Materials so raziskali več kot 70 smol 17 različnih proizvajalcev. Velika večina smol za splošno uporabo, visoke hitrosti in ABS-u podobnih smol vsebuje več kot 30 % ACMO v svojih formulacijah, pri čemer jih veliko vsebuje do 60 %.

Kaj je drugače pri Formlabs?

Od ustanovitve leta 2011 se Formlabs osredotoča na poslanstvo dostopnosti. Prizadeva si izdelati najbolj intuitivne, enostavne za uporabo in cenovno dostopne izdelke, ki bodo strankam omogočili reševanje problemov v resničnem svetu. Toda dostopnost ne pomeni samo oblikovanje dobrega uporabniškega vmesnika in nižanja cen – gre tudi za namerno ustvarjanje ekosistema, ki omogoča varno delovanje v različnih okoljih z velikim številom uporabnikov.

Formlabsovi koraki, k dokumentiranemu in varnemu za uporabo smolnega ekosistema na trgu:

1. Formulacije smol: V ponudbi več kot 40 edinstvenih smol, nobena od njih ne zahteva uporabe dimne nape ali respiratorja. Smole zasnovane tako, da so podobne ali varnejše od drugih gospodinjskih kemikalij ali lepil.

2. Obrat za proizvodnjo smol: Za razliko od večine nizkocenovnih smol, od katerih jih veliko proizvaja majhno število dobaviteljev kemikalij na Kitajskem, ima Formlabs v lasti obrat za proizvodnjo smol v Ohiu. Vsem zaposlenim je zagotovljena ustrezna osebna zaščitna oprema in usposabljanje za zagotovitev, da je vsaka serija smole proizvedena po najvišjih standardih nadzora kakovosti in da so zaposleni pri tem varni.

Formlabs objekt je registriran pri FDA z ISO Class 8 clean room (čisto sobo), skupaj s sistemom vodenja kakovosti, ki ima certifikat ISO 13485 in EU MDR.

3. Dokumentacija in skladnost: Razumevanje varnostnih informacij, povezanih s 3D-tiskanjem s smolo, ni vedno preprosto ali lahko prebavljivo. Informacije o varnosti in povezani naknadni obdelavi pri nizkocenovnih proizvajalcih smol je pogosto težko in včasih celo nemogoče najti in ne navajajo vedno potrebnih parametrov pranja ali strjevanja, potrebnih za izdelavo končnih delov, varnih za rokovanje. Formlabs se zavzema za objavo vsakega varnostnega lista (SDS) in tehničnega lista (TDS) na lokaciji, ki jo je enostavno najti, in v vseh jezikih, ki jih servisira, tako da vedno veste, kaj dobite.

Poiščite vse informacije o SDS in TDS v katalogu materialov Formlabs.

Levo: SDS nizkocenovnega prodajalca smol; Desno: Formlabs SDS

4. Ekosistem tiskalnika, zasnovan za zmanjšanje stika s smolo: Formlabsov ekosistem je bil skrbno zasnovan za zmanjšanje stika uporabnika s smolo in IPA z nizom premišljenih oblikovalskih odločitev izdelka. Od kartuš za smolo s samodejnim odmerjanjem do rezervoarjev za smolo, ki so enostavni za rokovanje in shranjevanje, vsak vidik ekosistema daje prednost varnosti in enostavni uporabi.

Levo: nizkocenovni tiskalniki zahtevajo, da uporabniki ročno vlijejo smolo. Desno: ekosistem Formlabs uporablja samodejne razdelilne kartuše s smolo, kar zmanjšuje potencialno izpostavljenost smoli.

Vse bolj očitno postaja, da niso vse smole ustvarjene enake. Pri Formlabsu so predani ohranjanju in postavljanju višjih standardov varnosti in kakovosti v industriji 3D-tiskanja s smolo. Prednost dajejo zagotavljanju izčrpnih informacij, ustreznih varnostnih smernic in zanesljive dokumentacije, da bi zagotovili, da lahko uporabniki tiskajo z zaupanjem in brez skrbi.

Ker priljubljenost 3D tiskanja s smolo še naprej raste, je za uporabnike ključnega pomena, da so preudarni glede izdelkov, ki jih prinašajo v svoje domove. Če ste obveščeni in previdni, lahko uživate v prednostih 3D tiskanja s smolo, hkrati pa varujete svoje zdravje in okolje. Vlaganje v visokokakovostne smole in opremo ne pomeni le doseganja boljše natisnjenih delov – gre za zagotavljanje varnejše in bolj trajnostne prihodnosti za celotno skupnost 3D tiskanja.

Vir: https://medium.com/@dogichow/safety-concerns-with-low-cost-3d-printing-resins-and-acmo-f8a23a014ed2