Uporaba digitalnega dvojčka v proizvodnji procesni verigi – Eureka Virtual Machine in CAMWorks

Procesna veriga CAD + CAM –> CNC je pomembna komponenta digitalizacije v proizvodnji. Pri tem je mogoče obdelovalne poti za CNC obdelavo (CAM) ustvariti iz digitalnega modela (CAD) z uporabo programiranja brez povezave, oziroma neposredno na računalniku, kjer se programska oprema uporablja.

Skoraj vsi CAM programi omogočajo simulacijo in vizualizacijo CNC stroja znotraj programa, kjer lahko programerji vidijo delovanje programiranih poti orodij. Vseeno pa pot orodja na CNC stroju ni enaka programirani poti v CAM programu.

Počasi ugotovimo, da imamo pri tem pristopu kar nekaj težav, ki lahko povzročijo zelo drage kolizije med orodjem in obdelovancem ali strojnimi deli na CNC stroju.  Ker so CNC stroji zelo zapletene in natančne naprave, so nadaljnji stroški nesreče lahko precej visoki.

Kako se izognemo takšnim težavam?

Za izogib dragim kolizijam malo razširimo digitalno procesno verigo tako, da vključimo digitalen dvojček obdelovalnega stroja.

Naša digitalna procesna veriga sedaj izgleda takole: CAD+CAM+DT (digital twin) -> CNC. Imamo CAD 3d digitalno obliko kosa za izdelavo, CAM – program za programiranje poti orodij in izvoz NC kode za CNC stroj ter digitalen dvojček, s katerim preverimo celoten digitalen proces virtualno.

Digitalen dvojček je virtualna prezentacija pravega CNC stroja, ki se nahaja v vaši proizvodnji. Vsebuje geometrijo CNC stroja in komponent, orodja, krmilnik s nastavitvami pravega krmilja, kinematiko CNC stroja in vse parametre ali komponente, ki še vplivajo na delovanje na CNC stroju.

Eurkea Virtual Machine je idealna aplikacija za virtualno simulacijo digitalnega dvojčka. S pomočjo realne kopije stroja lahko v Eureka Virtual Machine programiramo, pišemo, spreminjamo, optimiziramo NC kodo, ne da bi pri tem lahko poškodovali ali zasedali pravi CNC stroj. Tako Eureka Virtual Machine postane odlično orodje za učenje ali razvoj predvsem pa za optimizacijo že narejenega. Je odlično orodje za šole in podobne izobraževalne institucije, kot tudi za vse proizvodnje, kjer se uporabljajo kakršni koli stroji vodeni z NC krmiljem.

Za več informacij o ponudbi, lahko obiščete našo spletno stran. Ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55