SQP Engineering in udarni vrtalni sistemi Strada | Markforged

SQP Engineering je zahodnoavstralski dobavitelj izdelkov z natančno strojno obdelavo, predvsem za sektorje rudarstva, nafte in plina. Obsežen seznam strank 10-članske ekipe SQP, ustanovljene leta 2006, vključuje avstralska velikana industrije BHP in Woodside. Podjetje je ponosno, da je kot prvo v Zahodni Avstraliji kupilo Markforged tiskalnik FX20.

SQP-jeva stranka Strada Percussion Drilling Systems je potrebovala pomoč pri reševanju vztrajnega izziva, s katerim se soočajo izvajalci vrtanja v trdo skalo: merjenje obrabe svedrov.

Taras Olijnyk, glavni tehnološki direktor pri Stradi, opisuje postopek: »Vrtanje globokih vrtin v trdo skalo zahteva redno menjavo nastavkov zaradi obrabe. Svedri se po uporabi izmerijo, da se oceni stopnja zmanjšanja velikosti zaradi obrabe. Nato se zamenjajo z manjšim nastavkom,« je pojasnil.

Tradicionalna metoda merjenja obrabljenega nastavka za določitev velikosti njegove zamenjave vključuje uporabo niza jeklenih ali aluminijastih obročev velikosti od 450 mm do 250 mm. Obroči so nameščeni nad nastavkom za oceno obrabe v korakih po 3mm.

Vendar pa so ti obroči netočni, nagnjeni k napakam operaterja in ne morejo kompenzirati asimetričnih bitov. Pri teh težavah obstaja tveganje, da bi po nesreči v vrtino postavili preveliko nadomestno svedro, kar bi lahko povzročilo zagozditev vrtalne verige.

Da bi rešil ta dolgotrajni problem, je Olijnyk zasnoval natančno merilno čeljust z mislijo na aditivno proizvodnjo.

Z merjenjem na treh točkah in ne na dveh, aditivno izdelan merilnik daje natančnejše povprečje prave velikosti. Eno merilo pokriva razpon svedrov s palcem od 250 mm do 450 mm – in zamenja številne jeklene obroče z enim samim delom.

Tiskano orodje je bolj prenosljivo, vzdržljivo in ergonomsko kot kovinski obroči. »Je lažji in ga je mogoče držati v eni roki. Je poceni za letalski prevoz in ga lahko nosite celo v ročni prtljagi. Je odporen proti rji in koroziji ter vsekakor uporabniku prijazen,« je dejal.

»S tiskanjem orodja smo lahko znižali stroške za 30 % in skrajšali dobavni rok iz 2 tednov na 2 dni. Na splošno se je proizvodni čas skrajšal za faktor sedem, hkrati pa je bil čas strojne obdelave popolnoma odpravljen.« pravi Taras.

Zahvaljujoč SQP-jevemu FX20 je Strada Percussion Drilling Systems izdelal vrhunsko orodje, hkrati pa prihranil denar in čas.

Prednosti uporabe 3D tiskalnika Markforged:

  • Večja zmogljivost orodja, ki odpravlja človeške napake pri merjenju
  • Avtomatiziran razvoj orodij
  • Povečana vzdržljivost orodja, prenosljivost in ergonomija
  • Zmanjšani stroški orodja in dobavni rok

Prenesite članek v PDF obliki.

Za več informacij o Markforged ponudbi, lahko obiščete našo spletno stran. Ali pa nas kontaktirajte na info@ib-caddy.si ali telefonsko številko 01 566 12 55.

Vir: https://markforged.com/resources/case-studies/strada-drill-bit-gauging-caliper