Ohranjanje zgodovinske dediščine s 3D skenerjem FARO Focus

Dr. Michael Scott je za BBC posnel serijo oddaj Odstrta starodavna mesta, kar je nedavno prikazala tudi RTV Slovenija. V epizodi o Carigradu je poudarek na Hagiji Sofiji oz. o Cerkvi Božja modrosti. To je nekdanja patriarhalna bazilika, kasnejšnja mošeja, leta 1935 so je preuredili v muzej, pred kratkim pa je zopet postala mošeja. Hagija Sogija je locirana na impozantni lokaciji v mestu Istanbul  (prej Carigrad, Konstantinopol, Bizanc) v sedanji Turčiji. Cerkev so začeli graditi za časa vladavine cesarja Justinijana I. leta 532, dokončana je bila v petih letih do leta 537. Danes je Hagija Sofija na seznamu UNESCA.

Dokumentarni film Odstrta starodavna mesta: Carigrad si lahko ogledate na:

Hagija Sofija je eden bolje ohranjenih primerov bizantinske arhitekture. Notranjost cerkve je okrašena z mozaiki in barvnimi kamnitimi stebri. Prvoten umetniški okras zgradbe je bil tako bogat, da je cesar Justinijan izjavil “Solomon, prehitel sem te!” Sam Justinijan je skrbel za izvedbo gradnje cerkve, ki je bila zgrajena v petih letih s pomočjo gradbenega materiala iz Egipta in drugih provinc države. Izgradnja takšnega objekta v petih letih je velik inženirski dosežek, saj so manjše monumentalne cerkve zahodnoevropske romanike in gotike gradili tudi več stoletij. Do izgradnje katedrale v Sevilji 1000 let kasneje je Hagija Sofija ostala tudi največja krščanska cerkev sveta.

Arhitektura, ki predstavlja vrh poznoantične arhitekture je znana zaradi svojega vpliva na arhitekturo pravoslavnih kot tudi katoliških krščanskih cerkva in tudi islamskih mošej.

Prostoren interjer ima razčlenjeno strukturo. Cerkveno ladjo pokriva središčna kupola, katere svetla višina stropa od tal je 55,6 m. Kupola je postavljena na lanterno (svetlobnico) sestavljeno iz štiridesetih oken. Notranjost strukture je pokrita z večbarvnimi kamni, marmorji, poslikavami in zlatimi mozaiki (vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Hagija_Sofija).

Kar je v pričujoči oddaji zanimivo je, da jo je ekipa dr.Scotta 3D skenirala s FARO Focus laserskim skenerjem. Tako so lahko povsem natančno naredili 3D virtualni model cerkve. Šele takrat so opazili številne neskladnosti (zaradi potresov, požarov, …), katera so nastala v tisočjetju in pol odkar objekt stoji.

Za več o FARO Focus 3D laserskih sistemih in pripadajoči programski opremi pokličite IB-CADDY na (01) 566 12 55 ali pa nam pišite na info@ib-caddy.si