SOLIDWORKS PDM na 1001 način: SOLIDWORKS PDM in SOLIDWORKS PCB

Featured Video Play Icon

Veliko izdelkov ni zgolj mehanske narave temveč vsebujejo tudi električne dele – pa najsi bodo le-ti večji elektrotehniški sistemi in/ali tiskano vezje elektronike. Zaradi tega morajo strojni in elektrotehniški inženirji sodelovati na istem projektu in si izmenjevati informacije. SOLIDWORKS 3D CAD uporabniki pogosto za shranjevanje podatkov uporabljajo SOLIDWORKS PDM sistem, ki jim omogoča varen dostop do vseh podatkov, upravljanje z metapodatki, pravicami, delotoki itd. Pogosto pa imajo elektroniki svoje projektne podatke shranjene lokalno ali pa na strežniku.

Za čim bolj učinkovito sodelovanje med ekipama, je vsekakor smiselno, da imata ekipi shranjene in upravljanje projektne podatke v istem sistemu. Oglejmo si kako lahko uporabniki programa SOLIDWORKS PCB (orodja za načrtovanje tiskanih vezij) učinkovito sodelujejo s svojimi kolegi na način, da imajo svoje podatke prav tako shranjene v SOLIDWORKS PDM-u.

S SOLIDWORKS PDM lahko upravljamo katerekoli podatke. Le-te lahko upravljamo iz Windows Explorer okna s standardnimi PDM ukazi (Check in, Check out, Get latest version,…). Obstaja pa hitrejši in boljši način – upravljanje podatkov s SOLIDWORKS PDM vtičnikom za SOLIDWORKS PCB. Vtičnik v program SOLIDWORKS PCB vstavi nov meni s funkcijami SOLIDWORKS PDM-a. Te funkcije so poznane vsakemu uporabnik PDM-a in so namenjene hitremu prevzemanju podatkov iz zalogovnika, vračanje v zalogovnik, pridobitev najnovejše (ali starejših) verzije, sprememba stanja v delotoku,… To pomeni, da za upravljanje podatkov ni potrebno iti iz programa.

Poleg standardnih PDM funkcij pa vtičnik omogoča še prenos metapodatkov med PDM sistemom in SOLIDWORKS PCB parametri – s tem lahko zagotovimo, da se bodo vsi parametri pravilno izpolnili na shemah in na karticah v PDM-u. Vtičnik omogoča parametrično sinhronizacijo knjižnic s katerimi lahko vsi udeleženci projekta vidijo ali je kakšna komponenta vključena na tiskanini (Where used funkcionalnost) ter vidijo natančno kosovnico oz. popis komponent, ki so vključene na določeni tiskanini. V primeru, da so v projektu generirani tudi popisi in ostali »outputi«, se lahko le-ti tudi združijo in avtomatično izvozijo v projektno mapo.

Seveda pa lahko na projektnih podatkih v SOLIDWORKS PDM izvajamo tudi delotoke, ki se jih določi v podjetju. S tem nadzorujemo razvoj projektne dokumentacije.